Lüganusel tähistatakse naiskodukaitse mälestuspäeva

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu täitub Lüganuse esmamainimisest 775 aastat. Kenaks tavaks on iga viie aasta järel tähistada kihelkonnapäeva. Fotol Lüganuse Vabadussõja mälestussammas.
Tänavu täitub Lüganuse esmamainimisest 775 aastat. Kenaks tavaks on iga viie aasta järel tähistada kihelkonnapäeva. Fotol Lüganuse Vabadussõja mälestussammas. Foto: Internet

Traditsiooni kohaselt tähistatakse igal aastal jüripäeva paiku naiskodukaitse mälestuspäeva, meenutamaks neid naiskodukaitsjaid, kes naiskodukaitse liikumisele aluse panid ja 1920.-1930. aastatel selle pea 17 000 liikmega suurorganisatsiooniks kujundasid.


Naiskodukaitse Alutaguse, Viru, Järva ja Tallinna ringkonna naiskodukaitsjad tähistavad mälestuspäeva 11. aprillil kell 12 algava jumalateenistusega Lüganuse Ristija Johannese kirikus, mille järel asetatakse pärjad Vabadussõja ausambale ja sõnavõtuga esinevad Alutaguse ringkonna esinaine pr Iive Rohtla ja Lüganuse jaoskonna esinaine pr Helene Arbus.

Koosviibimisel Lüganuse rahvamajas peab ajaloo-loengu Merike Jürjo Tallinna ringkonna Toompea jaoskonnast ja vaadatakse ajaloofilmi.

24. aprillil 1942 mõrvati Sosva surmalaagris mitmeid naiskodukaitsjaid. Teiste hulgas hukkusid 1942. aastal surmakuuli läbi naiskodukaitses juhtivatel kohtadel olnud Alice Kuperjanov, Ebba Saral, Salme Noor ja Alviine Rüütel.

On teada, et esimesed naisrühmitused tekkisid kaitseliidu juurde juba 1925. aastal. 1927. aastal pandi naiskodukaitsele ametlik alus ja see oli enne Teist maailmasõda liikmeskonnalt teine naisorganisatsioon Eesti Maanaiste Seltsi järel.

Naiskodukaitse mälestuspäeva tähistamine sai alguse juba 1998. aastal Tartust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles