Nelja Energia toetab Viru-Nigula kogukonda

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energial on plaanis tuulepark ka Vaivara vallas Auvere piirkonda ning meretuulepargid Liivi lahte.
Eesti Energial on plaanis tuulepark ka Vaivara vallas Auvere piirkonda ning meretuulepargid Liivi lahte. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Eile asutati Viru-Nigula vallas mittetulundusühing Viru-Nigula Valla Toetusgrupp, mille eesmärk on Viru-Nigula valla majandusliku ja kultuurilise arengu edendamine tuulepargi toodetud elektrienergia abil.


Ühtlasi sõlmis Nelja Energia loodud MTÜga annetuslepingu, mille kohaselt maksab tuuleenergia arendaja 5 krooni iga toodetud MWh kohta ühingu plaanide elluviimiseks.
Tuulest toodetud elektrist saadud tulude osalise suunamisega kohaliku kogukonna arengusse loob Nelja Energia Eestis pretsedendi.

Viru-Nigula Valla Toetusgrupp saab tuuleelektri müügist laekunud tulude näol toetada näiteks energia- ja keskkonnaalaseid projekte ning sotsiaalse ise­loomuga tegevusi ja anda stipendiume valla noortele keskkonnaga seotud ideede elluviimiseks.

Viru-Nigula vallavanem Er­vins Veitsurs ütles, et pakkumine sellise toetuslepingu sõlmimiseks tuli Nelja Energialt. "Kas nüüd üllatav, aga igati meeldiv kindlasti," kommenteeris vallavanem, kelle sõnul on Nelja Ener­gia varem vallajuhtidega kohtudes väljendanud seisukohta, et kui eksisteerib kaevandustasu, siis võiks olla ka mingisugune tuuleenergia tootmise tasu.

Nelja Energia OÜ juhatuse esimehe Martin Kruusi sõnul tekib tuuleenergia keskkonna- ja inimsõbralikkusest hoolimata iga tuulepargi rajamisel varem või hiljem küsimus, mis kasu saab sellest kohalik kogukond.

"On iseenesest mõistetav, et tuuleenergia arendaja panustab kohaliku kogukonna arengu huvides seal, kus arendustegevus elukeskkonda oluliselt mõjutab," ütles Kruus.

Nelja Energia OÜ rajas Viru-Nigulasse 24 MW võimsusega tuulepargi 2007. aastal ning plaanib valda Kunda linna lähistele Ojakülla ka teist, kolme tuulikuga 6 MW tuuleparki.

Arvestades kahe tuulepargi ligikaudu 80 000 MWh suurust prognoositavat aastatoodangut, panustab elektri tootja kogukonna hüvangusse 400 000 krooni aastas.

Loodud MTÜ Viru-Nigula Val­la Toetusgrupp juhatusse kuu­lub kaks omavalitsuse ja kaks tuuleenergia tootja esindajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles