Mitmekülgne teatrisuvi toob muusikat ja klassikat

Aarne Mäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suveetendusena mängitakse edasi Rakvere pangamajas edukalt etendunud "Toatüdrukuid"
Suveetendusena mängitakse edasi Rakvere pangamajas edukalt etendunud "Toatüdrukuid" Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Rakvere teater läheb juba mai keskpaigast vastu jõulisele suvehooajale - lisaks rahvusvahelisele teatrifestivalile Baltoscandal on erinevais paigus kavas mitu suveetendust.


Rakvere teatri direktor Joonas Tartu ütles, et kahekuuline suvehooaja programm algab juba maikuus ja hõlmab nii teatrit, kino kui muid kultuurisündmusi.

Suveetendusena mängitakse edasi Rakvere pangamajas edukalt etendunud "Toatüdrukuid", kus mängivad Eesti parimaks naisnäitlejaks tunnistatud Ülle Lichtfeldt, Anneli Rahkema ja Tiina Mälberg. "Toatüdrukud" on ka Baltoscandali kavas.

"Kadunud tsirkus" ja teised

Kohe algavad kahe uue tüki proovid. Rakvere nn spordikirikus ehk Kalevi hallis jõuab Üllar Saaremäe lavastajakäe all publikuni kontsertetendus "Kadunud tsirkus", mille on kirjutanud Urmas Lennuk ning mis põhineb Bonzo ja Tõnis Mägi lauludel.

Ja näiteks pankroti äärel asuva tsirkuse direktori rollis astub üles äsja skandaaliga Ugalast direktoritoolilt lahkunud Peeter Tammearu. See lavatükk tuleb välja enne jaanipäeva.

Teatri väikeses saalis etendub suvel aga Rakvere teatris varem juba mõnegi näidendi lavale toonud Hendrik Toompere lavastajatöös William Shakespeare'i müstilises võtmes "Torm", milles teeb kaasa kogu trupp, kuid lisaks sellele veel hulk noori. Nende seas lavakunstikateedri viimasest, 24. lennust viis noort näitlejat, kes jäävad sügisest Rakvere teatrisse.

Joonas Tartu sõnul on tehtud riskantne plaan võtta palgale sellest lennust korraga kolm noort näitlejat ja lisaks kaks rollilepingutega, nende seas on ka Rakvere poiss Mait Joorits. Nõnda korduks samasugune efekt, mis tekkis umbes 14 aasta eest, kui lavakooli 17. lennust asus Rakverre korraga seitse noort.

Neist töötavad siin jätkuvalt näitlejad Tarvo Sõmer ja Velvo Väli, lavastajana oli just nüüd oma vanas koduteatris "Eikellegimaad" vormimas Peeter Raudsepp, Indrek Saar aga on lahkunud poliitteatrisse ning Rakverest on läinud ka Ain Pro­sa, Karin Tammaru ja Ardo Ran Varres.

Päris vabaõhu kätte ei minda, kuid pigem on etendusepaigad lähtunud lavastajate soovist.
7.-10. juulini on Rakvere taas Baltoscandali päralt, mil etendused ulatuvad teatrimäelt alla linna, sealhulgas vanadesse Norma tsehhidesse, Rahu halli ja Kalevi halli.

Tartu möönab, et majanduslangus mõjutab ka teatrifestivali, rahapuudusel jäi nii mõnigi plaanitud kõva külalisesineja kutsumata, kuid tuntud tegijaid jätkub sellele vaatamata. Balto­scandali kunstiline juht on jätkuvalt Priit Raud.

Pärast Baltoscandalit on teatris suvevaheaeg ning sügishooaja avab juba septembris Andres Noormetsa lavastatud A. Kitzbergi "Tuulte pöörises". Sama etendusega avati teatrihoone ka 1940. aastal.

"Vargamäe varjud"

Albu vallavanema Kalju Kertsmiku eestvedamisel kohtus äsja Vargamäel A. H. Tammsaare muuseumis töörühm, kes valmistab ette suvise lavastuse "Vargamäe varjud" muuseumi rehetares.

Lavatükk "Vargamäe varjud" on algimpulsi saanud A. H. Tammsaare teose "Tõde ja õigus" I-III osast ning keskendub Mari-tegelase suhetele nii Vargamäe talupidamisega kui Vargamäe meestega (Juss, Andres, Pearu ja Indrek).

Autor ja lavastaja on Urmas Lennuk, lavakunstnik Mihkel Ehala, kostüümid Liisa Soolepalt, muusikaliselt kujundab lavastuse Tarmo Kesküll. Osades on Ülle Lichtfeldt (Mari), Indrek Saar (Juss), teistes osades Rakvere teatri näitlejad Tarvo Sõmer, Velvo Väli jt.

See on Mari lugu, kes teenis tüdrukuna talus ja elas hiljem saunikuna õnnelikku elu koos oma armastatu Jussiga. Tema kujunemine ning kasvamine Vargamäe taluperenaiseks Andrese abikaasana.

Vargamäe Mari isikuna, kes karges alalhoidlikkuses talitab loomad, hoiab majapidamise korras, sünnitab ja kasvatab lapsi. Mari suhted Vargamäe meestega, kes sedakorda kannavad oma võitlustes õiguse ja õigluse nimel veidi koomilist varjundit ning ületavad mõnikord oma õiglusejanus inimlikke piire, kusjuures olulisel kohal on siiski omaenese isiklik õigus ja õiglus.

Lavastus tegeleb inimese sisemise kultuuri ja tema majandusliku rahulolu suhte uurimisega, aga ka vastuoludega, mis puudutavad sisemist rõõmu, armastust ja õnnetunnet või nende kadumist.

Vargamäel algavad proovid juba mai alguses, mil rehetares toimub esimene ettelugemine. Etendused on 30. juulist 22. augustini, kokku on kavas 12 mängukorda.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles