Venivad ehitustööd tekitavad paksu verd

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõpukirjandit Rakvere reaalgümnaasiumi abituriendid ilmselt selles aulas ei kirjuta.
Lõpukirjandit Rakvere reaalgümnaasiumi abituriendid ilmselt selles aulas ei kirjuta. Foto: Katri Lindau / Virumaa Teataja

Rakvere reaalgümnaasiumi ehitustööd edenevad visalt, sest ehitaja Facio Ehitus AS tegeleb enam vaidlustega tähtaegade ning materjalide üle kui reaalse ehitamisega.

Linna ehitusinseneri Marianne Klopetsi sõnul on nüüd, mil pool ehk neli kuud ehituseks ette nähtud ajast on möödas, valmis 10% ulatuses planeeritud töödest.

Rakvere reaalgümnaasiumi direktor Martti Marksoo muretseb üha enam, millises olukorras on ruumid 1. septembril.

Probleeme kõigega


Juurdeehitusest on praegu valmis vaid vundamendiauk. "Kaevasid siia selle vundamendiaugu valmis kolme kuu jooksul, ja see ongi kõik," ütles Marksoo ning lisas, et tegelikult on hoopis põletavamaks probleemiks renoveerimistööd.


"Detsembris lõpetasime oma teise veerandi kolm päeva varem ära, et saaks aulas töödega ruttu pihta hakata," selgitas Marksoo, kuidas kool püüdis omalt poolt teha kõik, et aula oleks valmis esimeseks riigieksamiks, mis toimub 24. aprillil.

Väidetavalt on aulas tööd viibinud aluspõranda valamise tõttu. Ka on aula seintele paigaldatud valed radiaatorid. Ehitaja sõnul ei olnud võimalik saada selliseid, nagu plaanis oli ette nähtud. Nüüd aga tuleb juba seina pandud, kuid tellijaga kooskõlastamata radiaatorid välja vahetada.

"Ehitaja väitnud, et teisi ei olevat võtta, aga kui kontrolliti, siis on ikka küll," rääkis linnapea Rannar Vassiljev, kuidas ehitaja väiteid pidevalt kontrollitakse.

"Teoreetiliselt on võimalik aula valmis teha lõpetamise ajaks, aga kui vaadata ehituse senist käiku ja kiirust ja tähtaegadest mittekinnipidamist, on mul tõsised kahtlused," ei julgenud Marksoo öelda, kus tänavused lõpetajad oma tunnistuse kätte saavad.

Praeguseks peaksid olema vahetatud ka teise ja kolmanda korruse aknad. Töö aga on tegemata.

"Ettekäändeks oli, et mingi Poola aknatehase tootmisliini reduktor läinud katki, aga täna [esmaspäeval - toim.] käis töömees alles mõõte võtmas," ei tea Marksoo, kas nutta ehitaja käitumise pärast või naerda selle üle.

Mööduvad tähtajad

"Küsimus ongi, et tähtajad ei lähe mitte paar päeva ega nädal üle, vaid nädalaid või enam kui kuu," sõnas Marksoo.

Objektijuht Veiko Hõlpuse ütlusel on tööde venimine tingitud mitmesugustest suuremahulistest ja ettearvamatutest lisatöödest, mida tellija soovis.

Lisaks tööde valmimise täht­aegadele on tekkinud probleeme ka tööde maksumusega. Vassiljevi ja Marksoo sõnul pakub Facio lisatöödele kohati kaks-kolm korda kõrgemat hinda, kui esialgses pakkumises. See ongi pannud linna ehitusinseneri Marianne Klopetsi olukorda, kus tal tuleb oma sõnul teha projektijuhi tööd - võtta erinevatele töödele ning materjalidele hinnapakkumisi, veenmaks Facio esindajaid, et nende hind ei ole õiglane.

Eile toimus Facio Ehitus ASi, linna ja kooli esindajate plaanipärane kohtumine, kus kooskõlastati järjekorras kuues ehitusgraafik.

Abilinnapea Ain Suurkaevu sõnul arutatakse praegu jooksvate tööde tähtaegu, koguprojekti tähtaeg on jäänud samaks ja selle kohta oodatakse Facio Ehituselt nüüd kirjalikku kinnitust, et ehitus lõpetatakse üldtähtajaks - 1. septembriks.

"Poolteist kuud tagasi kohtusime Facio Ehituse juhtidega ja arutasime probleeme," rääkis Suurkaev arvates, et kuigi kohtumisest oli kasu, ei ole tööd kiiremini edenenud.

"Plaanime kooli ehituse teema esmaspäeval linnavalitsuse istungile panna," rääkis Vassiljev, et tuleb arutada, kuidas edasi toimida, ja kaaluda sanktsioonide kehtestamist ehitajale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles