Inimesi häirinud kured jäid pesata

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toonekurg on oma pesapaigale truu ja kipub vana pesa taastama.
Toonekurg on oma pesapaigale truu ja kipub vana pesa taastama. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees.

Teisipäeva päeval võis Vinni alevikus näha kurba vaatepilti - inimeste abiga betoonposti otsa rajatud kurepesa lammutati. Keskkonnaamet oli selleks eelnevalt siiski loa andnud.


Vinni aleviku elanik, kes oma nime aval­dada ei soovinud, rääkis, et teisipäeva hommikul oli kurepesa alles. Naine ise oli näinud, kuidas posti juurde suundus traktor, kuid seda, et linnupesa hakatakse lõhkuma, ei osanud ta kartagi. Lõhutud pesa ja selle ümber tiirleva kure avastas ta hiljem poest tulles.

Naise arvates mindi pesa kallale seepärast, et inimesed olid kure peale tigedad - nimelt käis lind autosid nokaga mõlki tagumas. "Mu postkast on ka ära toksitud," lausus Vinni aleviku elanik ning lisas, et toonekurg tunneb huvi just tumedat värvi sõidukite vastu, heledaid ta ei puutu.

Psüühiliselt häiritud lind

Kolm aastat tagasi kirjutas Virumaa Teataja, kuidas kõnealune kurg ja tema paariline üritasid kitsukese betoonposti otsa pesa ehitada, kuid ikka ja jälle ajasid tuuleiilid alustatu laiali.

Lõpuks hakkas seda kurbmängu jälginud perel lindudest kahju ja nad tõtta­sid neile kodu rajamisel appi ning tegid pesale aluse, mille ku­red ka omaks võtsid.

Sellest ajast saati on kurepaar betoonposti otsas pesitsenud. Ka sellel kevadel ­saabus üks kurgedest tuttavale pesale ning jäi oma paarilist ootama.

Linnusõber Peep Veedla pakkus esialgu linnu taolise käitumise üheks võimalikuks selgituseks peegelpinnaefekti: auto toimib peeglina, kust toonekurg näeb iseenda peegeldust, mida peab võistlejaks, ja asub seda siis ründama.

Kuna aga juhtumid, kui kurg nokaga auto kallale läheb, ei ole sugugi harvad, arvas Veedla, et linnu psüühikas on mingi häire, sest tema tegevusel puudub igasugune loogika. "Hullud metsised on meile teada nähtus," lausus linnusõber ning märkis, et kui inimestele oli toonekure n-ö kiiks teada, oleks pidanud pesa lammutamise ette võtma juba talvel, mitte nüüd.

Pesapaigale truu

Samas tunnistas ta, et ega lõhkumine polegi lahendus. "Toonekurg on oma pesapaigale truu ja hakkab uut pesa tegema," lausus Veedla ja täpsustas, et pesitsuspaiga territoorium on neil lindudel suur ja seega ei aita ka see, kui pesa eemale viia.

Keskkonnaameti Viru regiooni looduskaitse bioloog Asko Lust ütles, et keskkonnaametile tehti avaldus ja paluti luba selle kurepesa lammutamiseks, sest kured kahjustasid autosid. Keskkonnaamet loa ka väljastas, sest tulenevalt looduskaitseseaduse paragrahvist 55 võib kahju tegeva isendi likvideerida, rääkis Lust. Tema sõnul piirduti esialgu siiski vaid pesa mahavõtmisega.

Sarnaselt Peep Veedlaga nimetas ka Asko Lust tavatu käitumise üheks põhjuseks asjaolu, et kurg näeb autol oma peegelpilti. Veel pakkus ta, et ehk ajab kurg auto pealt putukaid taga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles