Väike-Maarjas toimub Wiedemanni keeleauhinna keelepäev

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu otsustas valitsus määrata Wiedemanni keeleauhinna Ain Kaalepile.
Tänavu otsustas valitsus määrata Wiedemanni keeleauhinna Ain Kaalepile. Foto: Margus Ansu

Kolmapäeval, 21. aprillil kell 11 algab Väike-Maarja rahvamajas Ferdinand Johann Wiedemanni keeleauhinna keelepäev, kus kuulatakse tänavuse keeleauhinna laureaadi Ain Kaalepi esinemisi helis ja pildis.


Ain Kaalep kõneleb Ferdinand Johann Wiedemanni panusest eesti keele säilimisse ja arenemisse, samuti Johannes Voldemar Veskist, Johannes Aavikust ja keeleuuendusest.

Keelepäeva kavas on veel ettekanded Siiri Randmaalt, kes käsitleb Ain Kaalepi sõnaloomet ja tõlketegevust ning Mati Hindilt, kelle hinnangul peegeldub Wiedemanni keeleauhinnas Eesti ühiskond ja vaimuelu.

Keelepäeva lõpuks istutatakse traditsiooniline laureaaditamm. Keelepäeva korraldavad Haridus- ja Teadusministeerium, Emakeele Selts, Väike-Maarja Vallavalitsus ja Väike-Maarja Gümnaasium.

Wiedemanni keeleauhind - asutatud 1989. aastal, alates 2004. aastast riiklik - määratakse igal aastal ühele isikule väljapaistvate teenete eest eesti keele uurimisel, korraldamisel, õpetamisel, propageerimisel või kasutamisel.

Tänavu otsustas valitsus määrata Wiedemanni keeleauhinna Ain Kaalepile kui emakeelse sõnakasutuse suurmeistrile tipptasemel luule- ja proosaloomingu, kui silmapaistvale kultuuriisiksusele maailma kõrgkultuuri originaalteoste eesti keelde vahendamise ja kui kodanikule eesti keele, eestluse ja Eesti kaitsmise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles