Raamatukogud valmistuvad raamatu ja roosi päevaks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iga lugeja, kes Assamalla raamatukogule raamatu kingib, saab vastu roosi.
Iga lugeja, kes Assamalla raamatukogule raamatu kingib, saab vastu roosi. Foto: AFP / Scanpix

Lääne-Virumaa raamatukogudes valmistutakse reedel tähistama üleilmset raamatu ja roosi päeva, mille puhul kutsus Eesti Raamatukoguhoidjate Ühing (ERÜ) lugejaid üles oma raamatukogudele raamatuid kinkima.


Üks nendest Lääne-Virumaa raamatukogudest, kus raamatu ja roosi päevaks ettevalmistusi tehakse, asub 120 elanikuga Assa­malla külas.

1961. aastast Assamalla raamatukogu juhatajana töötav Meeli Kuntur rääkis, et lugeja, kes sellel päeval neile raamatu kingib, saab vastu roosi.

Roos raamatu vastu

"Need roosid on erilised, sest on meie noorte lugejate tehtud," ütles Kuntur. Raamatukogu juhataja selgitas, et kingitud raamatu vastu antav roos võib olla paberist meisterdatud, heegeldatud või joonistatud.

"Assamalla raamatukogu noorte lugejate hulgas on kunstihuvilisi lapsi. Ühisjoonistamisi ja laste loomingu näitusi on meie raamatukogus ikka korraldatud," rääkis Meeli Kuntur. Praegu varub ta laste jaoks joonistustarbeid, et Väike-Maarjas, Tamsalus ja Rakveres õppivad põhikooliealised Assamalla lapsed saaksid rooside joonistamisega pihta hakata. "Laste looming on siiras ja vahetu ning loodame, et meeldib ka inimesele, kes meile raamatu kingib," ütles Meeli Kuntur.

Assamalla raamatukogu kaua­aegne lugeja Valve Kaljula (78) kinnitas, et kavatseb üritusest kindlasti osa võtta. "Raamatukogul on olnud minu elus alati tähtis koht ja tahan ka raamatu ja roosi päeval olla mulle meel­divas kohas," lausus ta.

Lugejate heldus

Meeli Kunturi sõnul pole raamatukogule raamatu kinkimise komme Assamalla inimestele sugugi võõras. "Aastate jook­sul on tänulikud lugejad kinkinud meile kümneid raamatuid. Tuues on inimesed tavaliselt öelnud, et eksemplare oli kodus mitu. Aga on antud ka soovist, et teisedki saaksid nii head raamatut lugeda," rääkis Kuntur.

Tamsalu raamatukogu juhataja Raili Elmest ütles, et Tamsalu ei ole raamatu ja roosi päeva varem tähistanud, kuid sellel aastal on plaanis seda teha. "Raamatuid on lugejad Tamsalu raamatukogule ikka kinkinud. Nüüd aga ootame ainult uusi, värskelt ilmunud raamatuid, mida me ei ole saanud ise tellida. Tore oleks, kui saaks kinkijaga eelnevalt kokku leppida," kõneles Elmest.

Vajangu raamatukogu juhataja Leili Virks rääkis, et teeb samuti ettevalmistusi 23. aprilli ürituseks. "Lepin kokku inimestega, kes paberist roose valmistama hakkavad, ja hangin neile meisterdamiseks vajalikku materjali." Ka Vajangu inimesed on kohalikule raamatukogule lugemisvara annetanud. "Tore oleks, kui saaksime lugejatelt seekord lasteraamatuid," ütles Leili Virks ja põhjendas, et Vajangu lapsed on lugemishuvilised ja lastekirjandust nõutakse palju.

"ERÜ üleskutse, et lugejad oma raamatukogudele raamatuid kingiks, on meil küll hoo sisse saanud. Paari nädalaga on raamatukogule annetatud 15 uut ja väärt raamatut," rääkis Lääne-Virumaa keskraamatukogu peaspetsialist Lea Lehtmets. Tema soov on, et lugejad tooks raamatukogule uudiskirjandust, mille ostmiseks on keskraamatukogu võimalused praeguses majandusolukorras piiratud.

Traditsiooni sünnilugu

23. aprillil tähistatakse ülemaailmset raamatu ja roosi päeva. 1930. aastatel tuli ühele Barcelona raamatukaupmehele romantiline idee, mille abil suurendada raamatute müüki ja parandada kirjanduse tundmist: Kataloonia kaitsepühaku Püha Jüri päeva hakati tähistama raamatu ja roosi päevana, mil mees kingib naisele roosi ja naine mehele raamatu.

1995. a kuulutas UNESCO Kataloonia raamatu ja roosi päeva rahvusvaheliseks raamatu ja autoriõiguste päevaks.

Selle päeva tähistamisega tahetakse väärtustada raamatuid ja lugemist ning roosi kinkimisega ostjatele väljendatakse tänulikkust. Päeva tähistatakse väga erinevalt. Rootsis kingib Kirjastuste Liit koolidele raamatuid.

Soomes viiakse kirjanike mälestussammastele ja kalmudele lilli. Paljudes maades korjatakse uusi ja vanu raamatuid, et täiendada raamatukogude fonde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles