Porkuni uue koolihoone ehitus võib peatselt alata

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Porkuni ajalooline mõisahoone, millel vanust üle 130 aasta ja kus praegu asub kooli internaat, jääb ootama uut rakendust.
Porkuni ajalooline mõisahoone, millel vanust üle 130 aasta ja kus praegu asub kooli internaat, jääb ootama uut rakendust. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Lähiajal alustavad Merko ehitusmehed Porkuni uue koolihoone ehitamist, mida on plaanitud viimased viis aastat.


Porkuni kooli direktor Tiit Leemets ütles, et niipea kui suurte autodega teedel liikuda lubatakse ja karjääridest täitematerjali väljastama hakatakse, võivad uue koolihoone ehitustööd täie hooga alata.

ASi Merko Ehitus ja ASi Merko Tartu ühispakkumus võitis riigihanke Porkuni uue koolihoone ehitamiseks kümne pakkuja seas.

Moodne koolikompleks

Merko Ehituse üldehitusdivisjoni direktor Tarmo Pohlak ja Riigi Kinnisvara ASi ehitusdirektor Igor Gerasenkov sõlmisid juba 29. jaanuaril Tamsalu vallas Porkuni külas asuva Porkuni kooli projekteerimis- ja ehitustööde tegemise lepingu, et alustada kevadel.

Merko Ehituse projektidirektor Keit Paal rääkis, et Porkuni kooli tarbeks projekteeritakse ja rajatakse uus, 6 497 m² netopinnaga ühekorruseline hoone. Kooli territooriumi suurus on 7,87 hektarit.

Eelprojekti tegi U-Disain OÜ. Tööde maksumus on 53,4 miljonit krooni ilma käibemaksuta.
"Koolikompleks koosneb seitsmest hoonest. Kompleksis on kaks õpilaskodu, kaks õppehoonet, spordi- ja rehabilitatsioonikeskus võimla ja basseiniga. Samuti tööõpetuse, majanduse ja kontori osa. Kõiki hooneid ühendab suur fuajee, mida on võimalik kasutada ka aulana," kõneles Paal. Koolimaja erivajadustega lastele valmib tuleva aasta maiks.

Porkuni kooli direktori Tiit Leemetsa sõnul olevat kooli 80. sünnipäeva aktusel, jaanuaris 2005, kuulutatud, et tuleb uus koolimaja. "Aga küsimus, likvideerimismõtetest kuni uue maja ehitamiseni, oli arutusel ikka aastaid enne seda. Mina asusin siin tööle pea viis aastat tagasi, seega sama sünnipäeva-aasta suvel," meenutas Leemets.

Pikk eellugu

Ta lisas, et selle aja jooksul on mitmesuguseid suundi olnud, kuid 2008. aastal otsustati, et alustatakse projekteerimist. Esialgu pidi koolihoone valmima 2010. aasta 15. augustiks, kuid nüüd on ehituse algus tõeks saamas ja käib veel lõpliku ehitusprojekti viimistlemine.

"Aeg on muutunud ja koolidele ning õpilaskodudele esitatavad nõuded samuti. Pealegi on muutunud kool ise - vaegkuuljate koolist on mitme keerdkäigu järel saanud toimetuleku õppekavaga kool. Seega on lapsed teised ja nende vajadused sootuks erinevad tavaliste laste vajadustest," kommenteeris Leemets.

Kuna mõis on muinsuskaitse all, oli selle renoveerimine õpilaste vajadusi arvestavaks õpilaskoduks sisuliselt võimatu. "Ka koolimaja ruumid ei vasta nõuetele ja rekonstrueerimine meie lastele kohaseks oleks oluliselt kallim kui uue maja ehitamine. Ja kõigele vaatamata ei saavutaks me kohandamisega seda, mida lapsed vajavad. Uue maja puhul on aluseks laste vajadused ja hoone on projekteeritud nendest lähtudes," selgitas Leemets.

Personali olulist suurenemist ette näha pole. "Mõnd spetsialisti on juurde vaja, samas võib mõni ametikoht ülearuseks osutuda. Kõik on pidevas muutumises," sõnas koolidirektor.
Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg ütles, et valla jaoks on Porkuni uue koolihoone ehituse alustamine positiivne uudis. "Nüüd võime kindlad olla, et kui uus hoone ehitatakse, jääb kool meie valda alles. Säilivad Porkuni õpetajate töökohad ja rehabilitatsiooni spetsialistide ametikohti tuleb juurdegi," kõneles Uudeberg.

Mis tuleb vanasse koolihoonesse, ei ole praegu veel selge, variante on mitu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles