Põleng võttis perelt kodu ja vara

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmaspäeval hävitas punane kukk Laekvere vallas Rohu külas pere kodu.
Esmaspäeval hävitas punane kukk Laekvere vallas Rohu külas pere kodu. Foto: Toomas Herm / Virumaa Teataja

Esmaspäeva lõunal põles Laekvere vallas Rohu külas elumaja koos kõrvalruumidega, parajasti tööl olnud pererahvale jäid ainult seljas olnud riided.


Häirekeskus sai põlenguteate Laekvere vallas Rohu külas kell 13.07. Päästjate kohale jõudes oli elumajast, rehetoast ja garaažist koosnev hoone lausleekides. Kaks kolmandikku hoonest hävis.

Sündmuskohal kustutustöid juhatanud päästeteenistuse operatiivkorrapidaja Tom Leesnurm ütles, et põlengut märkas kaugemal naabruses elav mees ja teatas sellest häirekeskusele. Operatiivkorrapidaja hinnangul oli põleng selleks ajaks juba kõvasti hoogu kogunud, sest suitsu ja leeke nägi mees kaugelt tee pealt.

Suletud päästekomando

Pererahvas - mees, naine ja täiskasvanud tütar - olid tulekahju ajal tööl.
Laekvere vallavanem oli eile puhkusel, teda asendav majandusosakonna juhataja koolitusel.

Laekvere vallasekretär Silvi Sirelpuu ütles, et vald on valmis kodu kaotanud peret toetama. Sirelpuu sõnul on arutatud perele korteri pakkumist. Vallasekretäri ütlust mööda võib omavalitsus aidata muretseda esmatarvilikke asju.

Vallasekretär ei osanud öelda, kas põlengu käiku võis mõjutada asjaolu, et aasta alguses suleti Simuna päästekomando, kust pritsimehed jõudnuks sündmuskohale varem kui Väike-Maarjast. "Kõik võivad öelda, et oleks. Hinges mõtleme, et võib-olla oleks jõudnud päästa," sõnas Sirelpuu.

Simuna päästekomando asemele luuakse MTÜ Simuna Vabatahtliku Tuletõrje Selts. Seltsi juhatuse esimees, Simuna osavalla vanem Mart Pruul ütles, et MTÜ on registreerimisel ja alates 1. maist on Simuna vabatahtlikud pritsimehed väljasõiduks valmis.

Pruuli hinnangul oleks Simuna päästekomando mehed kindlasti Väike-Maarja kolleegidest varem jõudnud, sest Simunast on Rohu külla vähem maad kui Väike-Maarjast.

Väike-Maarja vallavanem Urmas Tamm ütles, et Simunast jõudnuks päästjad vähemalt 15 minutit Väike-Maarja pritsimeestest varem. Samuti oli Tamm veendunud, et kui Simuna päästekomando tegutsenuks, võinuks perel kodu alles jääda.

Päästeteenistus selgitab

Ida-Eesti päästetöödeteenistuse juht Tauno Suurkivi nõustus, et Simuna pritsimehed jõudnuks Väike-Maarja kolleegidest Rohu külla varem. Ta tõi näite, et eelmisel aastal põles Rohu külas heinaküün ja Simuna komando jõudis sündmuskohale Väike-Maarja komandost 11 minutit varem.

Suurkivi ei nõustunud väitega, et Simuna komando suutnuks elumaja päästa. "Tegu on arvamusega, mida ei ole võimalik kinnitada, ning iga üksikjuhtumit tuleb vaadata eraldi," sõnas ta.

Suurkivi selgitas, et kui tulekahju avastatakse varases staadiumis, on minutitel nii elu kui ka vara päästmise seisukohast oluline kaal.

Simunas tegutses kaheliikmeline meeskond. Mõnikord oli valves ka ainult üks inimene. Suurkivi sõnul jääb inimese elu päästmisel selleks väheks, sest suitsusukeldumiseks on vaja vähemalt kolme päästjat.

Kaheliikmeline meeskond suudab takistada tule levikut ühelt hoonelt teisele, kuid mitte hoonesiseselt, nagu tuli enamasti levib. Suurkivi hinnangul ei oleks Simuna komando suutnud hoonet päästa, sest põleng avastati siis, kui kolmandik majast lausleegiga põles. Küll aga oleks Simuna komandost kasu olnud kõrvalhoonete olemasolu korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles