Raivol võtab kodutee tavalisest rohkem aega

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osa must-toonekurgi on alles teel Eestisse.
Osa must-toonekurgi on alles teel Eestisse. Foto: Rein Nellis.

Eesti kuulsaimal raadiosaatjaga must-toonekurel Raivol, kes on aastaid pesitsenud Lääne-Virumaal, võtab tänavu Ees­tisse jõudmine tavalisest olu­li­selt kauem aega. "Praegu hak­kab ta Türgit läbima," ütles ornitoloog Urmas Sellis eile.



Sellis rääkis, et Raivo hakkas tänavu talvitumiskohast, mis asub Aafrikas Keenias India ookeani rannikul, Eesti poole lendama umbes kuu aega tavalisest hiljem. "Raske on öelda, mis tema sellist käitumist põhjustab, sest Aafrikast äralendamist Eesti ilm ei mõjuta. Lind soojal maal ju ei tea, milline meil talv on," arutles Sellis.

Raivo on kuulsaks saanud kui esimene must-toonekurg, kes märgistati 2006. a juulis päikesetoitel toimiva GPS-saatjaga, mis on linnul seljas justkui seljakott. Lääne-Virumaal pesitsev Raivo on vähemalt viimased neli aastat olnud väga edukas - kasvatanud üles 3-4 poega aastas.

Sellis ütles, et tänavu on üldse saatjaga varustatud must-toonekurgede pärast mure. "Pooled neist pole veel Eestisse jõudnud. Üks on tõenäoliselt hukka saanud, veel kahe saatus on kahtlane. Raivo kohta on siiski teada, et ta liigub, ta on meile pidevalt signaale saatnud," kõneles must-toonekurgede uurimisele põhjalikumalt spetsialiseerunud Urmas Sellis.

Märgistatud must-toonekurgede liikumist saab jälgida interaktiivse kaardi abil, mis on kättesaadav loodusportaali www.looduskalender.ee lehelt. Rändekaart kajastab üheksa toonekure teekonda.

9. aprillil paigaldati Jõgevamaal must-toonekure kaamera ning ka sellega on tänavu kehvasti läinud. "Kaamera on, aga seal ei ole praegu midagi näha. Üle-eelmisel aastal olid pojad, eelmisel aastal ainult isaslind, kuid tänavu pole vähemalt seni pesas kedagi," rääkis ornitoloog.

Must-toonekured on Eestis üsna haruldased linnud, neid pesitseb siin 80 paari ümber.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles