Kõnniteede parandamiseks puudub linnal raha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohus määras noorele roolijoodikule karistuseks üldkasuliku töö.
Kohus määras noorele roolijoodikule karistuseks üldkasuliku töö. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kuna Rakvere linna rahakott on tublisti õhemaks muutunud, paneb linnavalitsus kodanikele südamele, et vastavalt linna heakorra eeskirjale on kinnisvaraomanikel kohustus oma territoorium ning sellega piirnev kõnnitee korras hoida.


Pikk ja lumerohke talv tegi liiga Rakvere linna niigi õhukesele rahakotile. Lumevedu vähendas kõvasti linna reservfondi, mis valmistab probleeme ettenägematute kulude korral. Tänavu kulus linnapea Rannar Vassiljevi sõnul linna 850 000 krooni suurusest reservfondist lumeveoks ligi 600 000 krooni ning seal on praegu järel ainult 150 000 krooni.

Sõiduteede korrashoiuks vähendati teedeinsener Lennart Korbe sõnul summasid umbes 100 000 krooni võrra, mille tõttu ei jagu sentigi kõnniteede ehituseks ega remondiks, samuti ei saa sellel aastal pinnata tänavaid.

Kevadisteks hooldustöödeks tegi parima pakkumise Raktoom AS ning nende "tolmuimeja" on juba nädal aega rentsleid puhastanud. Tänavaaukude parandamisega tegeleb kaks firmat. Virumaa Teed AS teeb pisiparandusi, mille puhul tullakse toime bituumeni ja killustikuga, ning suuremate parandustöödega tegeleb Lasila Betoon AS.

Probleemiks rentslid

Selleks et Rakvere linn tolmu ja sodi sisse ära ei upuks, kutsub linnavalitsus kodanikke üles oma krundi ja sellega piirnevate kõnniteede eest hoolitsema.

Abilinnapea Ain Suurkaev rääkis, et linna heakorra aluseks on Rakvere volikogus kuus aastat tagasi vastu võetud linna heakorra eeskiri. Vastavalt nimetatud dokumendile peab kinnistu omanik tagama heakorratööde tegemise oma puhastusalal, millena käsitletakse füüsilise või juriidilise isiku omandis või valduses olevat maa-ala ning sellega piirnevat ala, mis ulatub ehitise või kinnistu piirist sõiduteeni.

Heakorratöödeks on mittetalvisel perioodil tolmu, liiva, prahi, jäätmete koristamine ning muru ja rohu niitmine (muru lubatud kõrgus on kuni 15 cm), lehtede riisumine, heki pügamine ning kõnniteel liikumist takistavate puude ja põõsaste okste lõikamine.

Nädal tagasi tegi linnavalitsus heakorrareidi, mille käigus selgus, et enamikul linna kinnistutel on kevadiste heakorratöödega alustatud. "Linnapilt ja üldine heakord on eelnevate aastatega võrreldes tunduvalt parem," nentis Suurkaev. Linnavalitsus palub maaomanikel võimalusel oma krundid heakorra suhtes kriitilise pilguga üle vaadata. Kui reha ja labidaga tehtavate töödega alustamiseks on maapind veel liiga märg, on siiski võimalik silmatorkav prügi ära koristada.

Suurkaevu sõnul on probleeme rentslitega: kuna eeskirja järgi on koristamise kohustus kuni sõidutee äärekivini, lükkab nii mõnigi kojamees prahi rentslisse, kust see siis tuule kaasabil vabalt lendlema pääseb. Väljapääsuna näeb ta eeskirjade täiendamist, nii et omaniku kohustuseks oleks ka rentsli korrashoid.

Alahoolduspass

Munitsipaalomanduses olevatele territooriumidele, nagu linnaasutusteäärsetele kõnniteedele, parklatele, väljakutele, haljasaladele ning parkidele, on linna keskkonnainseneri Jüri Eljase sõnul koostatud alahoolduspassid.

Neid mahukaid dokumente on välja antud üle kolmekümne ja neis on kirjas hooldusala täpne asukoht, selle piirid ja korrashoiuks vajalikud tegevused.

Nende alade hoolduseks on sõlmitud riigihangete tulemusel lepingud.

Tööde tegijad

• Rakvere tänavaauke parandavad Virumaa Teed AS ja Lasila Betoon AS.
• Kevadisi hooldustöid teeb tänavatel Raktoom AS.
• Linna hooldada olevate kõnniteede, parklate ja bussipeatuste korrashoiuga tegeleb Kadrani P.H. OÜ.
• Keskväljaku hoiab korras AS Veolia Keskkonnateenused.
• Kesklinna haljasalasid ja parke hooldab Kadrani P.H. OÜ.
• Ülejäänud piirkondi hoiab korras Rakvere Linnahoolduse OÜ.
• Haljastusega tegeleb ka OÜ Kesklinna Pargid.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles