Kolmapäeval lõppes Vohnja elanike kolmeaastane sõda

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui Vohnja arendusala detailplaneering saab Lääne-Viru maavanemalt loa, siis saadetakse see Kadrina vallavolikogule.
Kui Vohnja arendusala detailplaneering saab Lääne-Viru maavanemalt loa, siis saadetakse see Kadrina vallavolikogule. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Kolmapäeva õhtul Vohnja lasteaias-algkoolis korraldatud Vohnja arendusala detailplaneeringu avalikul arutelul rauges kolm aastat kestnud vastasseis kohalike elanike ja Jaapanist pärit ärimehe vahel.


Jaapani ärimees Toshio Kawa­be kavandab Vohnja külla elamurajooni, mille juures on golfiväljak, kaubandus- ja teeninduskeskus.


Kadrina valla kõige suuremas külas Vohnjas elab praegu alla 200 inimese. Jaapanlasest välisinvestori plaanide tõeks saamisel tõuseks seal elanike arv 500 inimeseni.

Kohalike elanike vastuseis ärimehe tegemistele oli tingitud peamiselt murest puhta kaevuvee ja privaatsuse pärast.
Detailplaneeringu koostaja Urmas Elmik ütles avalikul arutelul, et kolme aasta jooksul on arvestatud kõikide märkustega. "Arendaja visioonid on tõmmatud kõvasti kokku," lisas ta.

Olulised muudatused

Arutelude tulemusel jääb arendusala vaid Loobu jõe ühele kaldale. Algselt olid rajatised kavandatud ka teisele poole jõge.

Muudatustest rääkides tõi Elmik näite, et esialgu oli kavandatud sissesõit elamurajooni lasteaia-algkooli juurest, millele kohalikud elanikud vastu sõdisid. Hiljem maanteeameti spetsialistidega konsulteerides selguski, et see variant ei sobi.

Projekteerija kinnitas arutelule tulnud inimestele, et Vohnja küla keskus jääb puutumata.

Kui kunagi ehitustöödeni jõutakse, siis Elmiku sõnul rajatakse esmalt puurkaev ja veepuhastusjaam.
Seejärel võetakse käsile kahe vana laguneva muinsuskaitse all oleva lauda renoveerimine.

Elmiku ütlust mööda on kavandatu teokstegemine pikk protsess. "Ma ei imestaks, kui see kestab kümme aastat või natuke rohkem," sõnas ta.

Projekteerija pakkus, et kopp läheb maasse alles pooleteise või kahe aasta pärast.

Küsimusele võimalike töökohtade kohta vastas Elmik, et tööd saab eeskätt teenindussfääris. On ju arendajal kavandatud rajada kaubandus- ja teeninduskeskus, lasteaed.

Vajalikud tagatised


Kui detailplaneering saab Lääne-Viru maavanemalt loa, siis saadetakse see Kadrina vallavolikogule. Elmiku sõnul saab kohalik omavalitsus enne detailplaneeringu kehtestamist sõlmida arendajaga lepingu, milles määratleb tema kohustused.

Lepingus saab kohustada arendajat alustama ehitust infrastruktuurist. Samuti võib lepingus määratleda tegevused juhuks, kui arendus mingitel põhjustel seiskub ja ehitajatest jääb maha üles songitud näotu maastik.
Kadrina vallavolikogu esimees Jaanus Reisner pidas valda tulevaid investeeringuid vajalikuks. Ta viitas asjaolule, et praeguses majandusolukorras omavalitsused suisa võitlevad välisinvestorite pärast.

Kadrina vallas on alla 300 töötu. Reisneri sõnul loodab omavalitsus Vohnja külla kavandatust rohkem rakendust kohalikele elanikele, samuti maksude laekumist valla pangaarvele.

Jaapani ärimees Toshio Kawabe kavandab Lääne-Virumaal kinnisvaraarendust veel Viru-Nigula vallas.
Vallavanem Ervins Veitsurs ütles, et ärimees ostis vallas kaks kinnistut elamute rajamiseks. Viru-Nigula vallavolikogu kehtestas detailplaneeringu tänavu talvel. Seega on ehitustegevust neil kinnistutel veel ennatlik oodata.
Veitsursi sõnul peab arendaja enne elamuehitust rajama tee, tegema kaevu ning paigaldama vee- ja kanalisatsioonitorud.

VISIOON
Arendaja visiooni järgi on Vohnjasse lisaks elamutele kavandatud rajada:
• üheksa rajaga golfiväljak koos harjutusväljakuga,
• lasteaed, kaubandus- ja teeninduskeskus,
• mitmeotstarbeline ringrada.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles