Õpilased pidasid kodu-uurimiskonverentsi

, muuseumipedagoog SA Virumaa Muuseumid
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpilased koostasid erinevaid kodu-uurimistöid.
Õpilased koostasid erinevaid kodu-uurimistöid. Foto: Kalev Saar.

Sel aastal peeti igakevadine koolinoorte kodu-uurimise konverents 20. aprillil Virumaa Muuseumide konverentsisaalis.


Käsitletud teemad olid mitmekesised, puudutades nii traditsioonilisi pere- ja suguvõsauurimusi kui ka igapäevast koolielu, noorte huviharidust ja pärandkultuuri.


Lugemisaasta puhul oli Lisette Erin uurinud Haljala õpetajate lugemisharjumusi. Uhtna poisid Silver Toom ja Ragnar Orava jutustasid oma töös alates oma koolimuuseumi puuastjast kuni tänapäeva koolileivani leivalugu.

Roela ümbruse rikkalikust pärandkultuurist leidis uusi veel avamata tahke Sirli Kormik. Vainupea laste kooliteed läbi aegade tutvustas Kaja Markin. Anni Lomp võttis vaatluse alla kakskeelsete õpilaste kooliprobleemid ning Lille kooli tegemisi ja õppetööd kajastasid Triin Kondoja ja Jane Tõevere.

Agnes Uueni analüüsis huvihariduse võimalusi Rakvere erahuvikoolides. Suurmetsade perekonna lugu jutustas Kristiina Tiitsu ning Kerli Relli võrdles oma suguvõsa kolme põlvkonna elukäike.

Ene Luka Eesti Kodu-uurimise Seltsist tõdes, et Lääne-Virumaa õpilasuurimused on ikka silma paistnud sisukuse ja hea taseme poolest. Seepärast pääsesid kõik tööd edasi vabariiklikule konkursile, mis toimub oktoobris Tallinnas.

Suurt tunnustust väärivad kõik õpetajad, kes on õpilasi toetanud ja innustanud. Järjepidevalt on lisaks oma igapäevatööle õpilasuurimusi juhendanud õpetajad Urve Udu, Maret Tralla, Maie Nõmmik, Heli Kirsi, Anu- Merike Eenmäe, Külli Heinla ja Reet Markin. Asjatundliku nõuga on uurijatele abiks olnud muuseumi vanemteadur Odette Kirss ning tööde retsenseerimisel muinsuskaitse inspektor Mirjam Abel.

Lääne-Virumaa maavanem Einar Vallbaum tunnustas maavalitsuse tänukirjaga Rakvere Gümnaasiumi järjepideva eduka töö eest õpilaste kodu-uurimuslikus tegevuses.

Tänukirja sai ka Haljala Gümnaasiumi õpilane Kaja Markin, kelle uurimistöö teemaks oli "Vainupea laste kooliteed", märkimaks ära, et antud teema on seotud maakonna hariduse arenguga. Lugemisaasta puhul pälvis Lääne- Virumaa Keskraamatukogu eripreemia Lisette Erin oma tööga „Lugeda on mõnus".

Oma kodu-uurimuslikke töid olid kogunenud esitlema 6.-12. klasside õpilased Rakvere, Haljala ja Tamsalu gümnaasiumist, Roela ja Uhtna põhikoolist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles