Eesti toiduainetööstuse ekspordi lipulaev on Rakvere Lihakombinaat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere Lihakombinaadis realiseeritakse 70% Eestimaa sigadest.
Rakvere Lihakombinaadis realiseeritakse 70% Eestimaa sigadest. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Eesti Toiduainetööstuse Liit valis oma aastakonverentsil Eesti parimaks eksportööriks Rakvere Lihakombinaadi, kes on eelmisel aastal suurima eksportijana kasvatanud välisturgudele müüdavate toodete mahtu 10%.


Statistikaameti 2009. aasta kinnitamata andmetel eksporditi eelmisel aastal liha ja lihatooteid kokku


758,4 mln krooni eest, millest Rakvere Lihakombinaadi osakaal moodustas 85%.

Eelmisel aastal kasvatas Rakvere Lihakombinaat oma eksporti 14 946-lt tonnilt 16 466 tonnini ning ettevõtte aastane ekspordi kogukäive oli 409 miljonit krooni. Rakvere Lihakombinaadi olulisemateks eksportturgudeks on Läti, Leedu, Venemaa ja Ukraina, millele on lisandunud uute turgudena Soome ja Rootsi.

Rakvere Lihakombinaadi juhatuse esimehe Anne Mere sõnul
moodustas 2009. aastal ekspordikäive ettevõtte kogukäibest 29%.

"Mul on väga hea meel tõdeda, et vaatamata majanduslangusele oleme siiski suutnud välisturgudel oma ekspordimahte kasvatada. Üheks peamiseks eksportartikliks on viinerid ja seda just Ukraina ning Vene turgudel," märkis Mere. "Välisturgudel kasvav nõudlus Eesti toodangu järele näitab, et eestimaised lihatooted on konkurentsivõimelised tänu oma kvaliteedile ja headele maitseomadustele," lisas ta.

Rakvere Lihakombinaadi peamised ekspordi artiklid on viinerid, keeduvorstid ja singid. Eestis Aasta lihatoote tiitli võitnud Rakvere toorjuustutäidistega lihapallid on ka juba Soome tarbijate seas populaarsust kogumas ning lähiajal on plaanis antud toode ka Lätis ja Leedus turule tuua.

AS Rakvere Lihakombinaat on suurim kodumaine lihatööstus, mille toodang põhineb peamiselt Eestis kasvatatud lihal. Läbi Ekseko seakasvatussüsteemist, kuhu kuulub Eestis 22 seafarmi, tuleb Rakvere Lihakombinaati aastas 250 000 siga, mis moodustab 2/3 kogu Eestis kasvatatavatest sigade arvust. Kokku realiseeritakse Rakvere Lihakombinaadis 70% Eestimaa sigadest ning ligikaudu 50% veistest.

Eesti lihatööstuse turuliider Rakvere Lihakombinaat on
ettevõte, kus töötab enam kui 900 inimest ja on seega üks
Virumaa suurimaid tööandjaid. Lisaks emaettevõttele AS Rakvere Lihakombinaat kuuluvad Baltimaade suurimasse
lihatööstuskontserni veel lihakasvatusettevõte AS Ekseko, Rigas Miesnieks Lätis ja Klaipedos Maisto Mesos Produktai Leedus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles