Mihkel Juhkamist saab Rakvere linnapea

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere võimupirukas
Rakvere võimupirukas Foto: Virumaa Teataja

Rakvere linnapeaks saab Mihkel Juhkami, kes on ligi paarikümmend aastat volikogu esimehe haamrit viibutanud, tema koha hõivab aga ambitsioonikas reformierakondlane Marko Torm.


Juba valimistejärgseks hilisõhtuks oli valimised võitnud Isamaa ja Res Publica Liit otsustanud, et koalitsiooni kaasatakse reformierakond ning ka sotsid, kes alles kolm aastat tagasi üle parda visati.

Koalitsioonikõneluste esimene voor käis kohtade jagamise ümber. Ühe abilinnapea koha saab samuti IRL, teise aga sotsiaaldemokraatlik erakond. Tõenäoliselt läheb abilinnapeaks taas Kairit Pihlak, kes ülalnimetatud “revolutsiooniga” selle koha kaotas. Sellisel juhul tõuseb tema asemele volikokku Diana Kuntor.

Volikogust linnapeaks mineva Juhkami asemele tuleb Pille-Ruth Kukemilk, eeldades, et esimesena volikogu ukse taha jäänud Marko Pomerants jätkab tööd riigikogus.

Kui IRL leiab ka teise abilinnapea volikogust, siis tema asemele tõuseb Anne Nõgu. Aga võimalik, et võetakse keegi teine, näiteks võib abilinnapeana jätkata Rainer Miltop.

Volikogu aseesimehe koht läheb reformierakonnale. Linnavalitsuse kolmele liikmekohale esitavad kandidaadid reformierakond (2 kohta) ja IRL (1 koht).

Mihkel Juhkami ütles, et võitnud erakonna esinumbrina ei olnud tal valikuid, ta pidi linnapeaks hakkama, kuigi annab aru, et aasta enne riigikogu valimisi ei ole linnapea väga lihtne olla. Samuti on enne valimisi ressurss ära kasutatud. Ja kuna linna eelarve on suhteliselt pingeline, siis on üsna raske kohe populaarseid otsuseid teha.

Rakveres mäletatakse veel hästi, kuidas sotside leeri kuulunud Roman Kusma ja Jaak Paap kolme aasta eest reformierakonda üle hüppasid ja sillutasid sellega tee tol ajal veel oravaparteisse kuulunud Andres Jaadlale, kes hõivas sotsiaaldemokraat Rannar Vassiljevi koha.

Tõenäoliselt tulevane abilinnapea Kairit Pihlak ütles nüüd, et mineviku varju nad ei karda. ­“Esiteks on olukord uus, uued mandaadid on kõikidel ja rahvas on oma usalduse andnud,” märkis ta, lisades, et pole vaja jääda minevikku kinni, vaid vaadata, mida tulevik toob, pealegi minnakse koalitsiooni valijate huvides.

Kuidas aga sünnib koalitsioonilepe, kui leidub erimeelsusi? “Meie prioriteet on lasteaiad, seltsimaja ja kino, kõike vastavalt võimalustele,” nimetas Kairit Pihlak. Ka palju räägitud reketlonihalli vastu nad ei ole, kuid enne on vaja näha numbreid, mis see linnale maksma läheb ja palju linnale tagasi toob.

“Muidugi on oht olemas, et tekivad vastuolud, aga see oht on üleval kõik need neli aastat,” märkis Pihlak.

Reformierakonda kuuluv Aleksandr Holst ütles, et vaadatud on kõiki programme ja paljudes osades leitud kokkulangevusi. “Usun, et kõik saavad oma valijatele antud lubadusi täita,” sõnas ta.

“IRL võitis valimised ja sai linnapea koha, meil polnud selle vastu midagi, sest meie esinumber Marko Torm sai väärilise koha volikogu esimehena,” lausus Holst.

Opositsiooni jäänud valimisliidu Südameasi esinumber Priit Verlin ütles, et nemad ei hakka, hambad ristis, koalitsioonile kaikaid kodarasse viskama, ent kui nähakse rahajagamisel jätkuvalt ebaproportsionaalsust, siis sekkutakse.

“Püüame olla opositsioonis konstruktiivsed, samas ka aktiivsed. Me pole rahul aastate jooksul tehtud otsustega, on tehtud süsteemseid vigu ja me hoiame opositsioonis olles ikkagi kõvasti silma peal,” rääkis Verlin.

Sel nädalal saab koalitsioon taas kokku, et minna edasi sisuliste küsimustega.

Mihkel Juhkami alustas ­linnajuhtimist 26aastasena

Tartu ülikooli juristina lõpetanud Mihkel Juhkami võeti konkursiga Rakvere rajooni täitevkomitee aseesimeheks 1990. aastal, ta oli siis 26aastane.

Tema esimesteks tööülesanneteks oli koostada linna arengukavad ja üleminekuaja dokumendid, et taastataks Rakvere linnaõigused. 1991. aastal saigi ta Tiit Kullerkupu juhitavas linnavalitsuses aselinnapeaks.

Volikogu esimees on Mihkel Juhkami olnud alates 1996. aastal, mil valimised võitis Oleg Grossi valimisliit Wesenberg. Kuigi see liit sai volikogus suure enamuse, pääses isamaaliitu kuulunud Juhkami volikogu esimeheks ning on seda ametit pidanud kuni tänaseni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles