Rahvaliidu Lääne-Virumaa ühendus ei toeta sotsidega ühinemist

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Bloki seisukoht on, et rahvaliit peaks hetkel jätkama iseseisva erakonnana.
Andrus Bloki seisukoht on, et rahvaliit peaks hetkel jätkama iseseisva erakonnana. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Rahvaliidu Lääne-Viru maakonnaühendus otsustas mitte toetada sotsiaaldemokraatliku erakonnaga (SDE) ühinemist.



Rahvaliidu Lääne-Viru maakonnaorganisatsioon ei kiitnud erakorralisel konverentsil heaks ühinemislepingu projekti ning otsustas, et õige on minna edasi iseseisva erakonnana. Rahvaliidu iseseisvat jätkamist pooldas 33 ja SDEga ühinemist 11 inimest.

"Usume erakonda, usume iseendasse ja tahame olla rahvaliitlased, kes viivad edasi neid ideid ja väärtusi, mida rahvaliit on senini kandnud," põhjendas erakonna Lääne-Virumaa maakonnaühenduse esimees Andrus Blok otsust uudisteagentuurile BNS.

Rahvaliidu volikogu esimees ja erakonna Lääne-Virumaa maakonnaühenduse juhatuse liige Vello Tafenau ütles, et selle, kas ühinemislepinguga edasi minna, otsustab 8. mail kogunev rahvaliidu volikogu. "Kui volikogu leiab, et ühinemine on mõistlik, arutab 23. mail liitumislepingut rahvaliidu kongress," selgitas Vello Tafenau.

Ühinemiseks on vaja kahe kolmandiku kongressi delegaatide nõusolekut ning see saab toimuda tingimusel, et ka sotsiaaldemokraatliku erakonna kongress liitumise heaks kiidab.
Tafenau sõnul kujundavad küll kõik 18 linna- ja maakonna­organisatsiooni oma seisukoha ja ühenduste arvamusi arutab ka volikogu. Ta leidis, et kindlasti tuleb veel kaaluda mõlemat varianti: nii liitumist kui iseseisva erakonnana jätkamist.

"Kui on näha, et me iseseisva erakonnana riigikokku ei pääse, oleks mõistlikum ühineda. Samas ei ole hilja veel ka teha tööd selle nimel, et rahvaliidu nimekirjaga valimistele minna ja võtta positsioon parlamendis," sõnas Vello Ta­fe­nau.

Vello Tafenau ütles, et Jõgevamaa maakonnaorganisatsiooni kõrval on Lääne-Virumaa maakonnühendus üks tugevamaid, sinna kuulub umbes 500 liiget.

Rahvaliidu Lääne-Virumaa maakonnaühenduse juhatuse liige Aarne Laas ütles, et tema isiklikult näeb, et rahvaliit võiks erakonnana edasi tegutseda, kui on tugevad juhid ning piisavalt raha.

"Kui ei ole, siis peame ikkagi tõsiselt ühinemist kaaluma," leidis Laas. Laas ütles, et valimiskünnise ületamine ja oma huvide kaitsmine riigikogus on erakonna jaoks oluline.

Aarne Laas lisas, et erinevaid arvamusi, milline võiks olla rahvaliidu tulevik, on ka Lääne-Virumaa maakonnaorganisatsiooni sees: "Selge on see, et kui liitutakse sotsiaaldemokraatidega, siis kõik rahvaliidu praegused liikmed Lääne-Virumaal ühenderakonda kindlasti kuuluma ei hakka."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles