Narva linnavolinik pääses teises süüasjas süüdimõistmisest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Altkäemaksu andmise katse eest aprillis vangi mõistetud Narva linnavolinik Aleksander Moissejev pääses teises, valeandmete esitamist käsitlevas süüasjas süüdimõistmisest, tema kaks kuriteokaaslast mõistis aga kohus neljapäeval süüdi.


Keskerakondlase Moissejevi osas lõpetas kohus neljapäeval prokuröri ettepanekul menetluse karistuse ebaotstarbekuse tõttu. Prokuratuur kui ka kohus leidsid, et Moissejevile süüks pandud tegu on teise astme kuritegu, mille ta sooritas juba 2003. aastal ning süüdistatava isikut arvestades saanuks talle selle eest määrata rahalise karistuse või tingimisi vangistuse. Samas on Moissejevit teise süüasja raames Viru maakohtu otsusega karistatud kümnekuulise reaalse vangistusega.

"Antud kriminaalasjas menetletava kuriteo eest mõistetav karistus oleks seega tühine võrreldes Moissejevile teise kuriteo eest mõistetud karistusega," märkis prokurör kohtus ning kohus oli sellega ka päri.

Koos Moissejeviga kohtu all olnud ärimehe Vladimir Saksini ning juriidilise isiku OÜ Fervesta Grupi mõistis kohus süüdi valeandmete esitamises. Kohus karistas neid vastavalt 9525 ja 250.000 krooni suuruse rahalise karistusega.

Moissejevi süüteo keskmes on kinnistu Narvas Raja tänaval, mille Narva volikogu otsustas 2001. aastal oksjonil võõrandada ning mille uueks omanikuks kinnitati OÜ Fervesta Grupp.

Vastavalt ostu-müügi lepingule pani volikogu ostjale kohustuse teha investeeringuid hoone rekonstrueerimisse ja kapitaalremonti, samuti territooriumi heakorrastusse kogusummas 12 miljonit krooni, mis tuli investeerida kolme aasta jooksul.

Kohustuse mittetäitmisel lepingus ettenähtud suuruses ja tähtajaks oli ette nähtud trahv kümne protsendi ulatuses tegemata jäänud investeeringute summast. Kontrolli lepingu täitmise üle tuli teostada Narva linnavalitsuse linnavaraametil.

Aasta möödudes esitaski osaühingu juhatuse toonane ainuliige Moissejev aruande investeeringute kohta, kuid selles sisalduvad andmed investeeringute summa kohta ei vastanud tegelikkusele. Prokuratuuri teatel oli aruandele lisatud arvetest ja kuludokumentidest nähtuvalt investeeringute summa sisse arvatud hulgaliselt kulusid, mis ei omanud mingit seost Raja tänaval asuva kinnistuga.

Aasta hiljem pöördus Narva linnavaraamet uuesti kirjaga OÜ juhatuse liikme poole, palvega esitada lisaaruanne tehtud investeeringute kohta.

Aruande esitamise asemel tegi Moissejev 2003. aasta novembris linnavaraametile uue taotluse, milles viitas varem esitatud valeandmetele ja taotles investeerimistähtaja pikendamist.

Nimetatud taotluses kinnitas ta uuesti, et OÜ Fervesta Grupp on teinud olulisi investeeringuid antud kinnistusse, näidates ära tehtud investeeringute summad, mis aga ei vastanud tegelikkusele, nagu ka eelmisel korral.
Linnavaraamet pikendas taotluse alusel investeerimistähtaega.

2006. aastal saatis Narva linnavalitsuse linnavara ja -majandusamet korduvalt OÜ-le Fervesta Grupp kirjalikke meeldetuletusi, et osaühingul on tulenevalt kinnistu ostu-müügi lepingust ja selle muutmise lepingutest tulenevalt kohustus investeerida kinnistusse.

Faktiliselt OÜ Fervesta grupp investeerimiskohustust ei täitnud. 2004. aastal sai OÜ juhatuse ainuliikmeks Vladimir Saksin, kes soovides varjata kohustuslike investeeringute mittetäitmist ning vältida sellega kaasnevat lepingutrahvi, esitas 2006. aasta 20. detsembril linnavara- ja majandusametile dokumentide koopiad.

Neis esitatud andmeid investeeringute kohta ei vastanud faktilistele asjaoludele, vaid sisaldasid hulgaliselt kulutusi, mis ei omanud mingit puutumust kinnistuga.

Kriminaalasja raames läbiviidud ehitusekspertiisi käigus andis ekspert arvamuse, et hoones on ajavahemikul 2001-2006 teostatud ainult lammutustöid. Mistahes restaureerimis- või remonditöid, mis eeldaksid antud objektile ehitusmaterjali või tehnika paigaldamist või mitmete ostetud ehitusinstrumentide kasutamist, ei tuvastatud.

Kohtueelse uurimise lõppedes said Moissejev, Saksin ja OÜ Feresta Grupp süüdistuse valeandmete esitamises, kui see on toime pandud ametliku dokumendi või muu hüve või tulu saamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles