Kohus hakkab uuesti arutama Narva tehasejuhi mõrva süüasja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Viru maakohus hakkab eeloleval sügisel otsast peale arutama Narva leivatehase juhi Sergei Altuhhovi mõrva süüasja, kuna varem protsessi juhtinud kohtunik Mihhail Komtšatnikov sattus ise kuriteos süüdistatuna trellide taha.



Kuna kohtuniku vahetus toob automaatselt kaasa süüasja arutamise algusest peale, pidas Viru maakohus neljapäeval süüasjas uue eelistungi. Sellel leppisid menetluspooled kokku, et protsessi avaistung toimub 29. septembril ning istungid on planeeritud kuni 1. oktoobrini.

Kui Komtšatnikov kuulutas mullu suvel protsessi kinniseks, siis uue kohtuniku Mari-Liis Aviksoni juhtimisel on istungid avalikud.

Altuhhovi mõrva süüasjas tuleb astuda kohtu ette viiel inimesel, kellest kaks osalesid uurimisandmetel firmajuhi mõrvas ning ülejäänud teistes rasketes kuritegudes, mille politsei lahendas mõrvalugu uurides.

Viru ringkonnaprokuratuur esitas Altuhhovi mõrvas süüdistuse 45-aastasele Vladimirile ja 33-aastasele Sergeile, kes uurimisandmetel panid julma kuriteo toime 2007. aasta veebruaris. Nimelt kohtusid mehed Altuhhoviga Vaivara vallas Sininõmme kalmistul, kus väidetavalt soovisid saada ärimehelt raha.

Senini saladuselooriga varjutatud kohtumine lõppes tulistamisega, mille käigus lasid Vladimir ja Sergei 49-aastase ärimehe pihta automaadist ja püstolist seitse lasku. Seejärel üritasid kurjategijad surnukeha peita, kaevates selle lume alla. Ärimehe maastikuauto leiti hiljem mahajäetuna Sillamäe lähedalt.

Viru ringkonnaprokurör Konstantin Rostovtsev on mõrvas süüdistatavate teo motiividest rääkides napisõnaline, kinnitades vaid, et süüdistatavad tegutsesid omakasu ajel ning soovisid saada ärimehelt raha.

Tehasejuhi tapmist uurides hakkasid politseinikele peagi selguma ka mitme varasema Ida-Virumaal sooritatud raske kuriteo tagamaad. Nimelt tuvastas Altuhhovi tapnud kuulide ekspertiis, et vähemalt üht mõrvarelvadest oli ka varem kuriteos kasutatud. Tõendid viitasid ühele 2004. aasta tulistamisjuhtumile, milles autojuhina töötanud Vene kodanik Viktor (51) pääses imekombel relvastatud kurjategija käest eluga.

Juhtunut uurides tuvastas politsei, et Viktori elu kallale kippumine sai aastaid tagasi alguse tema tülist endise elukaaslase Juliaga (37) ning naise soovist korraldada oma mehe tapmine. Uurimisandmetel olid nõus veretöö enda peale võtma Vladimir ja Sergei ehk samad mehed, kes hiljem võtsid elu ka Altuhhovilt.

2004. aasta septembris haaras Vladimir kaasa automaadi ja lasi oma tuttaval 40-aastasel Romanil end sõidutada Avinurme valda Viktori tallu. Seal avas Vladimir taluperemehe suunas tule, kuid tabas sihtmärki vaid riivamisi ja Viktor pääses tänu õnnelikule juhusele eluga.

Uurimisandmetel ei loobunud Julia ebaõnnestumisele vaatamata siiski Viktori tapmise plaanist ja 2006. aastal juulis üritasid tema tellitud kurjategijad seda uuesti.

Seekord oli päästikule vajutajaks Sergei, kes tulistas Narvas Kreenholmi tänaval TT püstolist Viktori suunas kuus lasku. Kuigi kõik kuulid tabasid sihtmärki, jäi mees taas imekombel ellu.

Kolmas Viktori tapmiskatse oli asjaosalistel plaanitud ellu viia 2007. aasta septembris. Seekord tellis Sergei oma tuttavalt 39-aastaselt Jurilt lõhkeseadeldise, mis peideti tööriistakohvrisse ja plaaniti viia Viktori lähedusse. Pommi valmistamiseks vajaliku lõhkematerjali hankis Roman, kes lõi kaasa Viktori mõrvakatses ka 2004. aastal.

Kuritegu jäi siiski lõpule viimata, kuna mehed sattusid Altuhhovi mõrvas kahtlustatuna uurimise alla.

Politseinikud leidsid lõhkeseadeldise Sergei garaažiboksi läbi otsides ning demineerijad tegid pommi kahjutuks.

Mahuka süüasja eeluurimise lõppedes esitas Viru ringkonnaprokuratuur Sergeile ja Vladimirile süüdistuse mõrvas ja selle katses ning tulirelva ja selle laskemoona ebaseaduslikus käitlemises. Sergei sai süüdistuse ka suures koguses lõhkematerjali ning lõhkeseadeldise ebaseaduslikus soetamises ja üleandmises.

Julia sai süüdistuse mõrvakatsele kihutamises ning Jurit süüdistab prokuratuur suures koguses lõhkematerjali ebaseaduslikus valdamises ja üleandmises ning pommi valmistamises, hoidmises ja üleandmises. Roman sai süüdistuse mõrvakatsele kaasaaitamises ning suures koguses lõhkematerjali ning pommi üleandmises.

Kohtus süüdimõistmisel ähvardab Vladimirit, Sergeid, Romani ja Juliad kuni eluaegne vangistus, Jurit võib süüdimõistmisel oodata kuni kümneaastane vangistus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles