Koolid eelistavad ise koristama hakata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks viise asutuse kulusid vähendada on vähendada halduskulusid, sealhulgas mitte osta koristusteenust sisse.
Üks viise asutuse kulusid vähendada on vähendada halduskulusid, sealhulgas mitte osta koristusteenust sisse. Foto: Caro / Scanpix

Rakvere linnavolikogu otsustas jätta välja kuulutamata Rakvere vene gümnaasiumile koristusteenuse riigihanke, sest majanduskomisjoni hinnangul on odavam koole ise koristada.


Hääletamisel olid üksteist Rakvere linnavolikogu liiget riigihankest loobumise poolt ning neli soovisid otsustamist edasi lükata. Nii otsustatigi vene gümnaasiumiga minna reaalgümnaasiumi teed.


Volikogu liige Urmas Tamm resümeeris volikogu tahet: “Selle otsusega vähendasime Rakvere linna töötust.”


Otsus rajanes praktikal


Volikogu majanduskomisjon leidis, et linnale oleks kasulikum koristusteenust mitte sisse osta, ja lähtus otsustamisel Rakvere reaalgümnaasiumi kogemusest. Reaalgümnaasiumi direktor Martti Marksoo ütles, et nemad läksid tagasi oma koristajate kasutamisele 2008. aastal, sest koolil puudub riigihanke korral võimalus ise personali valida, pealegi jättis tehtu soovida.


Martti Marksoo sõnul on tähtis ka turvalisuse aspekt, sest riigihanke puhul saab kooli võtmed ja turvakoodid enda kätte kooliga otseselt mitteseotud inimene. “Riigihanke võitjal võivad olla üle mõistuse madalad hinnad, kuid oma töötajatega on paindlikkus mitu korda suurem,” kinnitas Marksoo. “Oma töölised teevad omahinnaga, kuid teised soovivad kasumit saada,” lisas ta.


Majanduskomisjoni esimees Rainer Miltop ütles, et aastaid tagasi oli kasulik kasutada teenusepakkujate teeneid, sest nende tegevus oli efektiivsem, kuid nüüd saab oma koristajatelt nõuda samasugust jõudlust. Positiivse näitena toodi volikogus esile spordikeskus, kus tänu oma koristajatele on kokku hoitud sadu tuhandeid kroone.


Majanduskomisjoni otsust pooldas enamik linnavolikogu liikmeid, kuigi tehti ka ettepanek otsustamine edasi lükata ning küsida hinnapakkumisi. Seda võimalust ei peetud siiski mõistlikuks, sest firmad ei pruugi pakkumist tõsiselt võtta.


Järgmisena gümnaasium


Selle aasta juuni lõpu seisuga lõpeb leping ka Rakvere gümnaasiumil, kus koristusteenust osutab Tallinnas asuv firma Eliit Teenindus OÜ.


“Kuigi kontor on Tallinnas, on töötajad kohalikud ja minul neile pretensioone ei ole,” sõnas kooli majandusjuhataja Alev Männik. Näitena tõi ta kooli aula, kus nädalavahetustel toimuvad sageli kontserdid või muud üritused. “Esmaspäevaks on aula alati koristatud,” märkis ta.


Koolidirektor Aivar Part kinnitas majandusjuhataja öeldut, sest firmaga on olnud korralik koostöö. Pardi ütlusil esitavad nad linnavalitsusele oma pakkumise ja siis on näha, kumb variant tuleb linnale odavam.


Kuigi gümnaasium on praeguse teenusepakkujaga rahul, ei pruugi sama firma korraldatavat riigihanget võita ning Aivar Pardi sõnul on tal koristusfirmadega olnud ka halbu kogemusi.


Rakvere linna koolidesse koristaja saamiseks on viimased kuus aastat kasutatud  riigihankeid.
 Omal ajal arvati, et odavam on koolile koristusfirma leida kui ise koristada, nüüdseks on olukord muutunud, sest näiteks Rakvere vene gümnaasiumi tehtud kalkulatsioonid näitasid, et ise tehes tuleb odavam.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles