Kristel Murumaa: Kuidas Rakvere koolinoored Euroopa Parlamendis käisid

, Rakvere reaalgümnaasiumi õpilane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Parlamendi hoone Strasbourgis.
Euroopa Parlamendi hoone Strasbourgis. Foto: Aivar Aotäht

Rakvere reaalgümnaasiumi 25 õpilase jaoks oli 28. aprill suure tähtsusega. Nimelt külastasid noored Strasbourgis Euroopa Parlamendi Louis Weissi hoonet, kus said Euroscola programmi raames võimaluse tutvuda Euroopa Parlamendi liikmete tööga ning Euroopa Liiduga üleüldiselt.


Korraga osaleb Euroscola üritusel igast Euroopa Liidu liikmesriigist üks kool, reaalgümnaasiumi õpilastele lunastasid võimaluse saada osa Euroscola päevast Rasmus Zarubin, Rene Konar ja Hando Laasmägi, olles edukad üle-eestilisel Euroopa Liidu teemalisel viktoriinil.


Päev algas Rakvere noortele segadusega, kuid õige hoone leiti siiski üles, ning kui turvaväravad olid läbitud, võis programm alata.


Õpilased jaotati kuude rahvusvahelisse töörühma ehk komisjoni ja edasi liiguti suurde plenaarsaali tervitussõnu kuulama. Iga kool sai ka võimaluse end või oma riiki ühe minuti jooksul tutvustada, reaalgümnaasiumist rääkis suurele kuulajaskonnale Aileen Eek.


Esmatutvus parlamendi tööga ning kohalolevate koolidega tehtud, suunduti lõunasöögile Euroopa Parlamendi restorani.


Lõunapausi ajal sai alguse “Euromäng”, mille käigus moodustati eri riikidest pärit õpilastest neljaliikmelised võistkonnad ning asuti valikvastustega testi täitma. Kui see valmis, läksid varem moodustatud töörühmad laiali komiteede istungiruumidesse, kus peeti diskussioone Euroopa prioriteetide üle.


Noortel oli üheskoos võimalus teha ettepanekuid, luues eelnõusid, mida hiljem suures plenaarsaalis hääletati. Kuuest eelnõust lükati seekord tagasi kaks, kuid valdav osa õpilasi sai tunda, et neid tõesti võetakse kuulda ja ettepanekuid arutatakse edasi. Päeva lõpus toimus mängu finaal, kuhu pääses neli võistkonda.


Esimese koha saavutanud tiimi kuulus meie õpilasena Ronald Järv. Võitjaid tunnustati suure karikaga. Üritus võeti kokku meeldiva hüvastijätu ning Euroopa hümniga.


Usun, et kõik jäid päevaga rahule. Heatujuliselt jätkasime sõitu teistesse Euroopa riikidesse, kuid pagasiks polnud enam ainult kohvrid, vaid ka uued kogemused ning mälestus kogu eluks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles