Politseijuht üritab sundpuhkusel vähe kulutada

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lembit Kalda.
Lembit Kalda. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Korravalvurite seas nalja- ja töömehena tuntud Rakvere politseijaoskonna juht Lembit Kalda tunnistas, et sundpuhkusel olles jätab ta kulude kärpimise eesmärgil lõunasöögi vahele.



Statistika näitab kuritegevuse vähenemist, kuid kas see on tunda ka igapäevases töös?


Tegelikult nii Eestis keskmiselt kui ka Lääne- Virumaal registreeritud kuritegude arv pigem tõuseb. Võrreldes eelmise aasta nelja kuu andmetega on maakonnas registreeritud kuritegude arv suurenenud 10,4 protsenti.


Põhilise kuritegude arvu tõusu annavad jätkuvalt vargused, mida on võrreldes eelmise aastaga registreeritud 96 võrra rohkem.


Politsei prioriteedid on seotud konkreetsete siseministritega, näiteks Jüri Pihli ajal oli liiklus, mis nüüd enam nii aktuaalne ei ole.


Liiklus on jätkuvalt aktuaalne, politsei prioriteedid üleöö ei muutu.


Liikluses on endiselt prioriteet liiklusrikkumised, mis võivad põhjustada liiklusõnnetusi ja mõjutada nende raskusastet. Need on siis joobes juhtimine, sõidukiiruse ületamine, sõiduki turvavarustuse mittekasutamine.


Ees on suvi, mil kuritegevus võib kasvada.


Ei saa üheselt väita, et kuritegevus suvel kasvab. Reeglina võib kasvada kuritegevus, mis on seotud konkreetselt suvitushooajaga. Näiteks võivad sageneda sissemurdmised ujumiskohtade lähedusse pargitud autodesse. Samuti võivad sageneda jalgrattavargused.


Kuna rannahooaeg läheneb, siis on paslik inimestele meelde tuletada, et nad suures puhkamistuhinas ei unustaks oma vara avalikesse kohtadesse järelevalveta.


Mis tundeid tekitab asjaolu, et politseinikud peavad käima niinimetatud sundpuhkusel?


Tegemist on sisuliselt paratamatusega. Nii sellesse ka suhtutakse.


Millega ise tegelete sundpuhkusel olles?


Kuna tegemist on tasustamata puhkepäevadega, siis selleks et kompenseerida saamata jäänud töötasu, proovin sellel ajal ka võimalikult vähe kulutada. Näiteks jätan vahele lõunasöögi või panen hommikukohvisse suhkrut nelja lusikatäie asemel kaks.


Rahandusminister on esitanud juba uue kärpekava. Millal on politsei jaoks piir, et enam ei ole võimalik pandud ülesannetega toime tulla?


Politsei töövaldkond on äärmiselt lai, kõigega ja ühtlases mahus ei suuda politsei kunagi tegeleda. Selleks ongi politseis püstitatud niinimetatud prioriteedid.


Alati on võimalik toime tulla. Küsimus on vaid selles, millega, millises mahus ja millise kvaliteediga suudame oma teenust pakkuda.


Kas reaalses politseitöös on juhtunud midagi anekdootlikku?


Nii nagu igas valdkonnas, tuleb kahtlemata ka politseitöös ette juhtumeid, mida võiks tagantjärele nimetada pigem anekdootlikeks.


Politseitöö on stressirohke ja sellega toimetulekuks on eluterve huumor alati teretulnud.


Mis küsimuse endale kõige sagedamini esitate?


See on väga hea küsimus. Iseeneselegi ootamatult leian end aeg-ajalt mõtlemas täiesti tavalisi, inimlikke mõtteid.


Mida ütlete inimestele eeloleva suve hakul?


Nagu iga politseiametnik, loodan, et tuleks tore “politseisuvi” - külm ja vihmane. Kui aga mingil põhjusel nii ei lähe, siis tuleb jällegi politsei jaoks üks väga töine suvi.


Loodan, et suvi tuleb siiski suurepärane. Paneks kõigile veel kord südamele, et ei jäetaks oma vara järelevalveta ning oldaks liikluses tähelepanelik.

LEMBIT KALDA

• Alustas 1991. aastal teenistust Lääne-Viru politseiprefektuuri liikluspolitsei nooreminspektorina.
• 1995. aastal lõpetas Paikuse politseikooli ja 2003. aastal sisekaitseakadeemia politseitöö eriala.
• Alates 2008. aasta 1. maist juhib Rakvere politseijaoskonda.
• Lembit Kaldat on teenistuskohustuste silmapaistvalt hea täitmise eest  autasustatud politsei teeneteristi III klassiga ja teiste autasudega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles