Rakvere disaineri leiutis toetab oraatori seisukohti

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Verlin näitab enda disainitud reguleeritavat kõnepulti.
Priit Verlin näitab enda disainitud reguleeritavat kõnepulti. Foto: Arvet Mägi

Kui Valges Majas oleks juba olemas rakverlase Priit Verlini disainitud reguleeritav kõnepult, ei peaks lühikasvuline Prantsuse riigipea Nicolas Sarkozy enam ise oma kõrgusele vastavat pulti Ameerikasse kaasa tarima.


Tõepoolest, samal ajal kui telesaates jahivad jaantatikad miljonit, on Tartus mööblikunstnikuks õppinud Priit Verlinil valminud maailmas ainulaadne kõnepult - selle kõrgust saab reguleerida isegi nii madalaks, et sinna taha võib end sobitada ka ratastoolis lektor.

““Miljonisaade” on meelelahutus, aga see siin on reaalne elu. Kui mõnel inimesel on Eestis hea idee, siis küll ta leiab selle miljoni ilma saatetagi, kuid kui seda head ideed tahetakse turundada, on selleks vajaminevaid kolme-nelja-viit miljonit krooni palju raskem leida,” rääkis Verlin.
 

Maailmas ainulaadne

Koos Elke mööblifirmaga saalimööblit paigaldav Verlin tuli reguleeritava kõrgusega kõnepuldi peale paar aastat tagasi, kui TTÜst saabus vastav tellimus.

Sellest ajast saadik on Verlin päev päeva järel nuputanud ja katsetanud, kuidas seda leiutist veel paremaks teha, ning nüüdseks on peaaegu täiuslik variant valmis.

Üldine disainikontseptsioon oli teada, kuid tehniline pool tuli erinevaid teid pidi läbi katsetada.
Et tellija soovis ka internetijuhtme ühendamise võimalikkust ja elektritoidet, oli vaja kõnepuldile sisse ehitada pistikud, mis vaataja eest peidetud.

Veel on sel joogiklaasi alus, kell ja lamp, mida otsiti kõikjalt maailmast, kuid sobimatu leidmisel tuli lõpuks ikkagi ise välja töötada.

Kui multimeedia puldid on täis igasuguseid nuppe, siis sel puldil on need kõik katteluugi taga peidus, juhtmete jaoks on aga eraldi sahtel.Et pult on raske, on see varustatud pisikeste ratastega ja seda saab lihtsalt liigutada.
 

Ratastoolis lektorile

Samas on seda pulti kogu aeg täiustatud. “Olen paigaldanud toole rohkem kui paarikümnesse saali ja seal pulte ikka jälginud,” selgitas Verlin. “Ükskord lõi ette, et sinna taha peaks mahtuma ka ratastoolis lektor. On ju väga palju tarku inimesi ratastoolis. Ma ei taha öelda nende kohta invaliidid, sest kahel jalal kõndivaid invaliide on palju rohkem.”

Verlini sõnul on paljud ratastoolis inimestele mõeldud esemed rõhutatult nende jaoks tehtud, kuid siin on tegemist väga kauni disaini ja universaalse vahendiga – see pult on mõeldud kõikidele inimestele.

Verlin ei leidnud kahe aasta eest Euroopas ühtegi tootjat, kes pakub reguleeritava kõrgusega kõnepulti.

Praeguseks on Londonis üks firma, mis teeb neid ratastoolis kõneleja jaoks, kuid sel puhul on tegemist pigem posti otsas asuva poodiumlauaga.

Autori kinnitusel poleks probleem teha neid pulte ka sada tükki kuus, kui oleks vastav tellimus.
Seni on olnud üksikud tellijad, kuid kõige paremaks vastukajaks peabki mööblikunstnik Priit Verlin seda, et kõik vahemudelid on seni kaubaks läinud.

Üks pult on praegu Ämari lennujaama saalis, üks Lätis Riia ülikoolis ning üks isegi Rakveres Karmeli koguduses.

Kõnepult

• Priit Verlini välja töötatud reguleeritava kõnepuldi kõrgeim punkt on 142 cm ja madalaim 96 cm.

Puldi metallkarkassid valmisid Kihlevere ettevõttes Forming.

• Helisüsteemide lahenduste autor on Kaupo Uibo.

• Puldi puiduosa tehti Sõmerul

• Puldi tunnuslause kõlab: “Toetab teie seisukohti!”.

• ”Voxfort” on sõna, mida maailmas polnud olemas – tõlkes tähendab see häälekindlust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles