Kunda lahel peatuvad suured haneparved

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suured haneparved Toolsel.
Suured haneparved Toolsel. Foto: TEET SUUR/VIRUMAA TEATAJA

Loodusmees Peeter Hussar nägi täna hommikul mere ääres käies Kunda lahel tavatult suuri hane- ja lagleparvi.

“Hinnanguliselt võis Toolse ja Kunda vahel olla ligi kümme tuhat lindu, umbes viis tuhat raba- ja suur-laukhane ning samapalju valgepõsk-laglesid,“ rääkis Hussar, kelle hinnanul ei ole nii suur lindude koguhulk seal tavapärane.

Hussari sõnul on lindude arvukus Kunda lahel  tingitud ilmselt sellest, et haned polnud veel valmis ära lendama pesitsuspaikadesse, mis asuvad Siberi tundrates , kui neist tavapäraselt  nädal-paar hiljem saabuvad valgepõsk -lagled Eestisse jõudsid.

Loodusmees arvas ,et rändeaja kokkulangemine on tingitud ilmselt ilmastikuoludest- sellest ,et äkki läks soojaks ning ilmselt ka näiteks tuule suunast.

“Tavaliselt peatub korraga Kunda lahel paar tuhat lindu, “ selgitas Hussar, kes tunneb tiivuliste vastu huvi juba 1970.aastatest alates.

Erandiks oli eelmine aasta , kui hanesid peatus seal tipphetkel korraga tänavusest veel vähemalt poole rohkem. Nii suuri lagleparvi kui tänavu pole aga Hussar Kunda lahel varem näinud.

“Raba- ja laukhaned lendavad varsti ära, see on päevade küsimus. Nad on isegi tavapärasega võrreldes nädala jagu hiljemaks jäänud,” rääkis Hussar, kelle sõnul pole ta neid enam viimasel päevadel suurte parvedena ümbruskonna põldudel tegutsemas näinud.

Loodusmees rääkis, et sellel aastal oli hanesid vähemalt Sagadi ümbruse põldudel tavalisest tunduvalt rohkem ning nad olid ka julgemad .

“Kui varem tundusid paarisaja linnulised parved põllul suured, siis tänavu saabus  viljapõldudele ja heinamaadele 500-600 lindu korraga ja nii kuu aega järjest,” kirjeldas Hussar.

Ta lisas, et osa linde olid isegi nii julged, et jäid selle asemel, et mere õhtul äärde lennata, nagu nad tavaliselt teevad, põldudele ka ööseks. “Sellist asja ei ole ma küll varem näinud, “ sõnas Hussar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles