Juhtkiri: Nautides Eestit

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäneda aia- ja lillepäevad
Jäneda aia- ja lillepäevad Foto: Eva Klaas

Algav suvi pakub rohkelt võimalusi meelelahutuseks ning pere ja sõpradega koos väljaminemiseks.

Omaette tore nähtus on üha enam populaarsust koguvad rohevahetused, kus eesmärgiks ei ole mitte äri ajada, vaid taimi vahetada või lihtsalt ära kinkida, sageli lisandub asjalikule taimemajandusele ka kohalike taidlejate kultuuriprogramm.

Mitmes paigas toimuvad suvepäe­vad, mis toovad kokku oma kandi rahva, kes iga­päevast elu elavad eemal.

See annab kohalikele põhjuse aiaääred, külatänavad ja bussipeatused korda sättida, koos simmanit pidada või muid üritusi välja nuputada.

Eestlastele meelepäraseid laatu jagub rohkelt igale poole Eestis.

On hea tõdeda, et vahepealsed laadad, kus valdavalt andis tooni nn kaltsuturg, on muutunud ja saanud mõnusa hõnguga käsitöö ja lilledega kauplemise kohaks, kus võib sageli oma silmaga näha, kuidas sepp tööd teeb, osta kaupa otse tootjalt, uurida juustu tegemise protsessi ning teada, kus kepsutasid ringi lambad, kelle nahk on turule toodud ja kellegi diivanit kaunistama mõeldud.

Lisaks muidugi võimalus laadamelus kohtuda sõprade ja sugulastega, uuendada suhteid või ajada niisama törts juttu laadasööki maitstes ja mõnd kontserti kuulates.

Eestimaa teatrid lavastavad suveetendusi, andes kaugemalt kandi tulijatele põhjuse ümbruskonnas pikemalt ringi vaadata. Ja miks ka mitte – turismitalud, kohvikupidajad, muuseumid on pakkumas omalt poolt võimalusi.

Lääne-Virumaal tuleb tänavu suvel hulk ettevõtmisi, mis toovad kokku rahvast lähemalt ja kaugemalt: Rakvere linna päevad, Baltoscandal, meeste tantsupidu, kõhutantsufestival, “Kaunid kontserdid” Käsmus, Viru Folk, Porkuni Pillar, Rakvere teatri suveetendused, Väike-Maarja traditsiooniline naisekandmisvõistlus on vaid mõningad neist.

Elu on keema läinud ja ei jõua enam minna igale poole, kuhu tahaks. Nii et igaühel tuleb teha valikuid – nende puudumise üle kurta ei saa.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles