Verd imevate putukate rohkus ja salakavalus valmistab meelehärmi

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sääski on tänavu väga palju.
Sääski on tänavu väga palju. Foto: Urmas Tartes

Tänavune vesine kevad soodustas verdimevate lendavate putukate paljunemist. Lisaks sellele, et  pistesääski ja kihulasi on arvukalt, kurdavad mitmed inimesed ka, et pinisejate hammustus tekitab vaevusi, mida nad varem pole täheldanud.


Kadrina vallas elav Jaanika oli pühapäeval päikeselise ilmaga Neerutis tööd teinud ja kogenud, et tänavu on putukad eriti õelad.

“Ei oska täpselt öelda, mis putukad need olid, tõenäoliselt sääsed, kuid nende hammustusest läks vasak jalg nii paiste, et kaks päeva tuli käia longates,” kirjeldas naine.

Jaanika sõnul käis lihastest lausa valu läbi ja jalg läks lõpuks siniseks. Abi sai ta apteegist ostetud rohust, mis on mõeldud määrimiseks, ning viinakompressist.

Uus olukord

30aastane Meelis käis pühapäeval Palmse kandis maakodus muru niitmas.

“Huvitav on see, et ühtegi sääske ega muud putukat ma ei näinud, õhtul hakkasid jalg ja käsi sügelema, aga kupud ja paistetus lõid välja alles teisipäeval,” rääkis ta.

Meelise arvates ei tohiks ta allergiline olla ning varem sellist reaktsiooni tekkinud ei ole.

Mees näitas kahte punast hammustusjälge käel ja ühte jalal ning lisas, et paar päeva oli väga valus käia.

Nüüd on juba parem, aga kui katsuda, on ikka valus,” ütles Meelis eile.

Ida-Virumaal Vilusi külas elava loodusmehe Mikk Sarve sõnul ilmuvad kihulased soojade ilmadega tõesti kiiresti välja, kuid ta ei julgeks väita, et nad tänavu teisiti käituks kui varem.

“Inimesed on kevadel kõikvõimalike putukate mürkidele vastuvõtlikumad kui muul ajal,” põhjendas Mikk Sarv, lisades, et inimene on loodusest kaugenenud ja seetõttu allergiatele järjest tundlikum.

Rakke valla turismikorraldaja, Salla elanik Hando Kuntro, kes viibib töö tõttu palju õues, on veendunud, et just tänavu on sääski ja kihulasi massiliselt.

“Ümbrus on nendest lausa must, ei mäleta, et neid varasematel aastatel nii palju oleks olnud. Tigedad on nad ka, tekivad kupud ja paistetus,” rääkis Hando Kuntro.

Rakvere haigla erakorralise meditsiini osakonna juhataja Reet Simson möönis, et lendavaid putukaid on sel kevadel tõesti palju. Arvukalt on ka inimesi, kes on erinevate putukate põhjustatud tervisemuredega  nende osakonda pöördunud.

Reet Simson ütles, et kõigil, kes viibivad õues, oleks soovitatav kasutada sääsetõrjevahendit OFF.

“See aitab peale sääskede ka teisi putukaid tõrjuda,” märkis Simson ja soovitas eriti pöörata tähelepanu väikestele lastele, kelle nahk on väga tundlik.

Peakate vajalik

“Lastel peaksid looduses viibides olema jalas sokid või põlvikud ning pikad püksid, seljas puuvillane pikkade varrukatega särk ning peas kindlasti peakate,” loetles Reet Simson. Niisugused ettevaatusabinõud tulevad kasuks ka kõigile teistele.

Kui sääse või mõne muu lendava putuka piste on juba saadud, aitab hammustuskoha määrimine teepuuõli või mentooli sisaldavate preparaatidega.

Paistetuse ja valu korral leevendab, kui punetavat kohta jahutada jääga, ka aitavad apteegi käsimüügist saadavad allergiaravimid reaktsiooni vähendada. Kui tõuseb palavik ja paistetus on väga suur, tuleks võtta paratsetamooli ning pöörduda perearsti poole.

Kui mesilane või herilane nõelab, peaks allergilise reaktsiooni korral, kui tekib tugev turse, kindlasti traumapunkti pöörduma.

Reet Simson lisas, et kui mesilane nõelab näiteks ülahuulde või silma ümbrusesse, tasub arsti poole pöörduda ka siis, kui inimene ei ole allergiline.

Päikesega tuleb olla ettevaatlik

Rakvere haigla erakorralise meditsiini osakonna juhataja Reet Simson ütles, et päike paistab juba väga intensiivselt. “Põhjamaa inimene tahab muidugi kiiresti pruuniks saada, aga tegelikult peaks sellega piiri pidama.”

Ta soovitas kindlasti kasutada päevituskreemi. “Samuti ei ole hea terve päev päikese käes olla,” soovitas Reet Simson.

Meedik pidas väga oluliseks heleda peakatte kandmist, mis kaitseb ülekuumenemise eest.

“Peakate peab olema kindlasti hele, tume tõmbab päikest veel eriti ligi,” rõhutas Reet Simson.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles