Rattaäss: hoia oma keha!

, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vinni Perekodu lapsed rõõmustasid nii patroonilt saadud kingituse kui ratturi uudishimuliku itaalia väikese hurda Motu tähelepanu üle. Motu on koera hellitusnimi, passis hoopis Milan.
Vinni Perekodu lapsed rõõmustasid nii patroonilt saadud kingituse kui ratturi uudishimuliku itaalia väikese hurda Motu tähelepanu üle. Motu on koera hellitusnimi, passis hoopis Milan. Foto: Marianne Loorents

Prantsuse profiratturite meeskonnas Cofidis sõitev Rein Taaramäe kinkis Vinni Perekodu lastele jalgratta ning hoiatas neid siingi leviva dopinguohu eest.

Neljandat aastat Vinni Perekodu patroonina tegutsev ja sealsetele spordihuvilistele eeskujuks oleva Taaramäe kingitus võimaldab lastel treenida ka siseruumides, sest rattaga on kaasas spetsiaalne pukk. Tema sõnul ei ole tegemist just profirattaga, küll aga igati korraliku sõiduvahendiga.

“Kui mul oleks 13–14aastasena selline ratas olnud, oleksin õnnest pilvedes,” ütles Taaramäe, selgitades, et aeg ja tehnika on edasi arenenud ning tasemel rataste hinnad tema lapsepõlve ajaga võrreldes tugevalt langenud.

Profiratturi sõnul on lastele lihtne rõõmu valmistada, sest lihtsalt postkaardile autogrammide jagamine teeb neile suurt rõõmu. Lastele külla pääseb ta aga üsna harva. “Kui kord aastaski siia jõuan, on isegi hästi. Eks siis ongi rohkem rääkida,” märkis Rein Taaramäe.

Vinni Perekodu juhataja Urve Saare sõnul teevad paljud perekodu lapsed sporti ja neile on Rein Taaramäe suureks eeskujuks. “Suuremad lapsed ootavad teda väga ja loevad pidevalt patrooni blogi,” ütles Saar.

Praegu viibib Lõuna-Prantsusmaalt naasnud rattur kahenädalasel puhkusel ja siirdub järgmisel nädalal Hispaaniasse.

“Veebruaris algab hooaeg, siis on iga nädal mõni võistlus ning märtsis ja aprillis on kõige tihedam võistlusgraafik. Mais saab jälle puhkust,” rääkis ta ja lisas, et juunis tuleb taas ree peale saada.

“Olen 27aastane, aga mul on tunne, et ma pole kunagi tööl käinud. Jalgrattaga sõitmine on minu jaoks hobi,” tõdes Taaramäe ja mõtiskles, et kui tal omal oleks lasteaias käiv laps, oleks tema jaoks kummaline, kui laps isa töö kohta ütleks, et ta sõidab rattaga.

“Iga pask ujub ükskord pinnale,” lausus ta Eestis lahvatanud dopinguskandaali kohta, kuigi meeleldi ta teemat kommenteerida ei soovi. Virumaa Teatajale teadaolevalt on treeneri soovitusel keelatud aineid tarvitades tervisekahjustuse saanud – õnneks küll ravile allunud – ka vähemalt üks meie maakonna laps.

Seetõttu tasuks lastevanematel oma trenniskäivate laste suhtes väga tähelepanelik olla. Profirattureid on dopinguskandaalid kõvasti räsinud ning praegu annavad alaliidud ja klubid Taaramäe sõnul maine parandamiseks suuri summasid dopingukontrolli tõhustamiseks.

“Oma keha tuleb meeletult hoida. Mina võin julgelt käe südamele panna ja endale peeglis otsa vaadates kinnitada, et ma ei ole dopingut kasutanud,” rääkis Taaramäe. Tema sõnul tõendab seda ka temaga eelmisel aastal juhtunud ületreeningust ja ülepingutusest tingitud vormi kadumine. “Dopingut kasutades sellist asja kunagi ei juhtuks, sest organism saab väljastpoolt kõva kütet,” selgitas Taaramäe.

Peale ajakirjanike lahkumist jäi Taaramäe lastega avameelselt vestlema, millised riskid ja ohud dopingu näol varitsevad. Urve Saare sõnul on hea, kui sellistest teemadest räägib lastele perekodu töötajate asemel patroonist sportlane, kes saavutustega on neile eeskujuks.

Vinni Perekodus on praegu 43 last ja 33 töötajat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles