Ilmus raamat tsemendi tootmise ajaloost Kundas

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunda tsemenditehase ajaloole pühendatud raamat.
Kunda tsemenditehase ajaloole pühendatud raamat. Foto: Erakogu

Täna esitles AS Kunda Nordic Tsement tsemendi tootmise 140. aastapäevale pühendatud konverentsil Swissotel Tallinna konverentsisaalis raamatut „Kunda tsement – 140”.

See on esimene Eesti tsemenditootmise ajalugu läbi140 aasta käsitlev raamat. Raamatu koostasid Aadu Kana ja Toomas Kään, raamatu kolm osa kirjutasid UnoTrumm (aastad 1870-1920), Tiiu Raju (1920-1986) ja Paavo Kangur (1987-2010).

„Kunda ja tsement on Eestis peaaegu sünonüümid,” ütles AS-i Kunda Nordic Tsement tegevdirektor Meelis Einstein.

„Olgu ajad, millised tahes – ehitada on ikka vaja. Ei ole kahtlust, et läbi 140 aasta oleme olnud Eesti tööstuse ja majanduse tähtis osa. Seepärast otsustasime selle ajaloo raamatu kaante vahele koguda,” lisas Einstein.

Raamatu kaks esimest osa on endiste Kunda tsemendimuseumi töötajate poolt kirjutatud ajaloolised ülevaated, raamatu 3. osa on ajakirjanik Paavo Kanguri poolt lahendatud veidi teises võtmes.

Viimast veerandsadat aastat Kunda tsemenditootmise ajaloost käsitlevas 3. osas on hulganisti kaasaegsete mälestusi, pikituna omaaegsete dokumentide, meediakajastuste ja fotodega.

Erilise koha hõlmab Kunda tsemenditööstusele investori leidmise lugu, mille kirjeldust võib pidada Eesti esimeseks tööstusajaloo seiklusjutuks, tegelaste hulgas on ka sellised nimed nagu Edward Kennedy, Roland Lauder, Mehis Pilv, Edgar Savisaar, George Tsatsos ja paljud teised.

AS Kunda Nordic Tsement on 1870. aastal asutatud Eesti ainus tsemenditööstus, mis praegu kuulub HeidelbergCement Groupi koosseisu. Ettevõtte põhitegevusaladeks on erinevat liiki tsementide, klinkri ja lubjakivikillustiku tootmine, samuti sadamateenused Kunda sadamas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles