Rakvere kustutab ruumist lahkudes tule

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RAKVERE GÜMNAASIUMIS TOIMUS ELEKTRI
SÄÄSTUALANE KONVERENTS.
RAKVERE GÜMNAASIUMIS TOIMUS ELEKTRI SÄÄSTUALANE KONVERENTS. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Eile lõpetati Rakvere gümnaasiumis rahvusvaheline lülitiklõpsuga energiasäästmise kampaania “Flick the Switch”.


“Säästa lülitiklõpsuga” ehk “Flick the Switch” on koolides üle-euroopaline energiasäästukampaania. Eilsel pidulikul kampaania lõpuüritusel tehti tagasivaade projektile ning hinnati ettevõtmise tulemust.

“Projekti eesmärk on kooliõpilastes kujundada harjumust kasutada vähem elektrit,” rääkis kampaanias Maltat esindav Stefan Schaa.

“Koolide elektriarved on üks näide energia kasutamisest. Projektis osalesid testkoolid, kes mõõtsid elektriarve suurust enne projekti algust koolis ja projekti käigus – näha on elektriarvete suuruse erinevus,” selgitas projekti juhtiva riigi Hispaania esindaja Martina Blažkova.

Blažkova lisas ka, et suuri kulusid toovad kaasa koolide arvutiklassid, kus arvuteid tihtipeale välja ei lülitatagi, vaid need jäetakse nn stand by olekusse, kus need tarbivad aga ikkagi suurel määral elektrit.

Energia on raha

Ka Eesti Energia energiaefektiivsuse projektijuht Mikk Saar rõhutas oma ettekandes, et just kool peaks olema koht, kus kujundatakse laste harjumusi ning mõttemaailma. “Energia säästmine tähendab ka väga otseselt raha säästmist,” ütles Saar.

Kuigi energia kokkuhoiust on räägitud varemgi, on finantskriis muutnud teema aktuaalsemaks just raha säästmise aspektist.

Projekti Itaalia-partnerit esindav Elisa Rossi rõhutaski, et seoses kriisiga on kogu maailmas hakatud enam tähelepanu pöörama energia kasutamisele raha säästmise aspektist. “Hakatakse teadvustama energiaprobleeme ja seda, et me peame midagi muutma oma käitumises,” selgitas Rossi projekti olulisust just oma koduriigist lähtuvalt.

Stefan Schaa nimetas, et energia säästmine algab just sellistest väikestest asjadest nagu tule kustutamine ruumist lahkudes.

“Paljud inimesed kasutavad seadmete stand by olekut, see aga ei ole hea – telekas või arvuti tarbib ju ka siis elektrit,” rääkis Schaa ning lisas, et ooterežiimil kasutatav energia moodustab üsna suure osa näiteks kodumajapidamiste elektrikasutusest.

Roheline Rakvere

Rakvere abilinnapea Ain Suurkaev selgitas, et kuna Rakvere osaleb mitmes rahvusvahelises energiasäästu projektis, on ka linn püüdnud säästa energiat ning kasutada enam nn rohelist energiat.

“Tegeleme uudsete tänavavalgustuslampide väljatöötamisega, et saaks kasutada päikeseenergiat ning säästlikumaid LED-lampe,” tõi Ain Suurkaev näite.

“Linnaplaneerimisel oleme eesmärgiks võtnud suurendada rohelise ala piirkondi, luua n-ö rohelisi koridore, samuti rattateid,” lisas Suurkaev.

“On selge, et erinevates riikides on erinevad tingimused – näiteks Portugalis kütteperioodi ei olegi, küll aga kulub palju elektrienergiat jahutussüsteemidele,” rääkis Elisa Rossi ning lisas, et kuna kogu Euroopa on seotud, tuleks energiaküsimustega üheskoos tegeleda.

“Energiavajadus on rahvaarvu kasvu tõttu tegelikult kasvav, aga me püüame vähendada üksikisiku energiatarbimist,” sõnas Martina Blažkova.

Kampaanias osales üle Euroopa enam kui 850 kooli umbes 100 000 õpilasega.

Projekti korraldajateks olid üksteist organisatsiooni. Eestit esindasid projektis Rakvere gümnaasium ja Rakvere linnavalitsus.

Projekti toetas Euroopa Liit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles