Vanemad kahtlustavad Facebookis tegutsevat meest pedofiilias

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Internet

Väike-Maarja vallas teeb lapsevanemaid ärevaks 45aastane mees, kes sotsiaalmeedias kutsub noori poisse endale sõbraks, seejärel tahab juba nende pilte ja kutsub külla.

Neljateistaastase poisi ema Sirje (nimi muudetud – toimetus) ütles, et poeg rääkis kodus mehest, kes Facebook`is kutsub noori poisse endale sõbraks. Seejärel tahab pilti, kuid samas endast pilti ei saada. Poja sõbrale oli mees saatnud vaid maja pildi, kus ta väidetavalt elab. Samuti kutsuvat mees poisse endale külla, kui neil «midagi muud teha pole».

Sirje sõnul mees väga siivutut juttu pojaga ei rääkinud, küll aga tundus tema käitumine kahtlane. Hiljem politseist öeldigi, et kõnealune mees on korravalvuritele tuttav ja ta on isegi seksuaalkuriteo eest karistatud. Paraku ei saa politsei mehele midagi teha, sest seni pole tema käitumine seaduse raamidest väljunud.

Sirje ütlust mööda võtsid nad alguses teema üles koolis, et äkki on veel neid, keda võimalik pedofiil sihikul hoiab, kuid kes kodus sellest midagi ei räägi. Samuti on Sirje vestelnud oma pojaga ja teda võimaliku ohu eest hoiatanud.

«Kui Väike-Maarjas oleks tegutsenud pedofiil, siis oleks ta politsei poolt juba kinni peetud,» vastati Ida prefektuurist toimetuse järelepärimisele. Politsei kinnitusel on korravalvurid kõnealusest mehest teadlikud.

«Hetkel ei ole mehele mitte midagi ette heita,» jätkatakse prefektuuri selgituses. «Sest ta ei ole teinud midagi seadusevastast. Noored on teda ise lisanud oma sõbraks ja asunud temaga kirjavahetusse. 14aastasega on täiskasvanutel lubatud suhelda ja ka vastastikusel nõusolekul seksuaalvahekorras olla. Seadus ei keela seda ja vahet pole, kas on tegemist poisi või tüdrukuga.»

Väike-Maarja konstaablijaoskonna piirkonnavanem Jaanus Mätas ütles, et tänapäeval algavad internetis paljud hädad sellest, et noored valetavad ennast vanemaks. Näiteks ei tohiks Facebook`is alla 14aastane laps üldse kontot luuagi. Lisaks sellele, et kruvitakse vanust kõrgemaks, kaotavad lapsed igasuguse ohutunde ja asuvad vestlusesse täiesti tundmatute inimestega. Räägitakse oma elust, kodust, sõpradest, jagatakse endast fotosid, sealhulgas ka paljastavaid ehk seksikaid. Seega avaldatakse liiga palju detailset infot oma isiklikust elust, mille tagajärgi ei osata ette näha.

Mätas lisas, et käis Simuna koolis rääkimas kooli juhtkonnaga ja selgus, et vajadus selgitada noortele internetikeskkonna ohtudest, on täiesti olemas. Lepiti kokku loengute ajad.

Politsei paneb kõigile vanematele südamele, et nad teeksid järelevalvet lapse toimetamiste üle internetis. Väikestele lastele sotsiaalmeediasse ja ka mujale täiskasvanute lehekülgedele kontode loomise keelamisega kõrvaldatakse juba eos ohud, mis võivad hiljem probleeme tekitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles