Analüütik Nils Vaikla uurib aktsiate hingeelu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nils Vaikla.
Nils Vaikla. Foto: Erakogu

Tallinna börs nagu paljud teisedki maailma börsid on viimase aasta jooksul olnud investorite jaoks tõeline Sampo rahaveski, hoolimata sellest, et viimastel nädalatel on tekkinud müügisurve.


LHV panga analüütik Nils Vaikla, millega seletate investorite optimismi paigutada raha taas ettevõtete väärtpaberitesse?

Ühest põhjust on raske välja tuua, pigem on põhjusi mitu. Aktsiahinnad maailmaturgudel langesid 2007. aasta tippudest kuni 2009. aasta märtsini üle 50%, jõudes tasemetele, kus viimati oldi viis-kuus aastat tagasi. Tallinna börsi indeks langes tipust veelgi rohkem, ligi 80%. Börsil valitses peamiselt finantskriisist tingitud hirm ning teadmatus, mistõttu aktsiahinnad langesid fundamentaalselt väga atraktiivsetele tasemetele.

Eelmise aasta märtsis asendus üldine negatiivsus laialdase optimismiga, investorite ootusi peegeldav pendel liikus piltlikult ühest äärest teise. Ülemüüdud aktsiahinnad meelitasid välja esimesed investorid.

Teiseks on viimase aasta jooksul maailma majandus näidanud paranemise märke, peamiselt tänu valitsuste hiigelsuurtele abipakettidele. Keskpankade otsustav tegevus muutis üldise turusentimendi positiivseks. Nii USA Föderaalreserv kui ka Euroopa Keskpank langetasid intressid rekordmadalatele tasemetele.

 See tähendas, et raha ei teeninud pangakontol enam intresse ning investorid olid tootluse saamiseks sunnitud võtma riske ning ostma aktsiaid. Investoritel tekkis hirm, et ei saada osa uuest aktsiahindade tõusust.

Millised on olnud Tallinna börsi suurima tulutootlikkusega aktsiad?

Sellel aastal on Tallinna börsil olnud suurimateks tõusjateks Silvano Fashion Group (+82%), Olympic Entertainment Group (+80%) ning Tallink (+65%). Silvano ja Olympic on suutnud kriisi ajal oma ettevõttes vajalikud struktuurimuudatused edukalt ellu viia. Olympic on kinni pannud kahjumlikud kasiinod, Silvano on sulgenud Venemaal kahjumis olnud poed ning keskendub rohkem hulgimüügile. Ettevõtete tulemuste paranemine on üks aktsiahindade tõusu põhjusi.

Tuleb ka meeles pidada, et Silvano ning Olympicu aktsia kaotasid börsi languse ajal ligi 90% väärtusest, mistõttu on ka protsentuaalne tõus olnud neil aktsiatel kõige suurem, sest aktsiahinnad on kerkinud väga madalatelt tasemetelt.

Mitme Eesti ettevõtte väärtpaberid on viimase tosina kuu jooksul teinud läbi mitmekordse hinnatõusu. Kas see tõus on põhjendatud või on tekkimas uus börsimull?

Eesti börsiettevõtete aktsiad on tõusnud sarnaselt teiste maailma aktsiatega. Viimase aasta jooksul on majandusseis Eestis oluliselt muutunud.

Kui veel aasta tagasi liikusid kuulujutud krooni devalveerimisest ja aastane SKP muutus oli kahekohaline, siis praegu on euro kasutusele võtmine tõenäoline ning majandus näitab paranemise märke.

Börsiettevõtete majandustulemused paranevad ning nad on suutnud taas kasumisse jõuda. Investorite ootused on aktsiahindu ülespoole kergitanud. Arvestades mainitud muutuste tõttu toimunud turusentimendi paranemist, usun, et hinnatõus börsil on olnud valdavalt põhjendatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles