Jäneda laadapäevad toovad aiandushuvilisi üle ilma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nädalavahetusel on sellel tänaval ennast sisse seasnud laadalised.
Nädalavahetusel on sellel tänaval ennast sisse seasnud laadalised. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Üksteist aastat tagasi Jänedal poolesaja taime- ja lillemüüjaga alguse saanud suvehakatuse suurim laat meelitab aia- ja lillehuvilisi Virumaa serva igast ilmakaarest.


Jänedal on selle nädala lõpus rahvarohke. Musta Täku Talli juurest mõisahooneni viiv tee, pargialleed ning muruplatsid on ääristatud kauplejatega ja rahvas kergendab nende juures oma rahakotti.

Eile olid kahe suure turismibussiga kohale saabunud soomlased, kes mekkisid värsket hapukurki, passisid uueks hooajaks taas avatud käsitöökeskuses pähe kootud mütse ja uurisid kangastelgede ehitust. Naaberrahva teekond viib Jänedalt edasi Eesti ilu avastama, kuid kohalikele, nii müüjatele kui külastajatele, jagub tegemist kolmeks päevaks. Müümise-ostmise vahepeal võib osa saada mitmekesisest kultuuriprogrammist, ja kui pikk päev on jalgele armu andnud, võib õhtul tantsida varbad villi Musta Täku
Tallis simmanil.

Lilli ja muud aiakraami

Lillede värvikirevus rõõmustab silma ka halli ilma kiuste, taimede seast leiab nii traditsioonilisi kui erilisi, mis koduaia uhkuseks võivad saada. Puukoolid lähedalt ja kaugelt peavad juba endastmõistetavaks olla kohal, sest on siis tegu majandussurutisega või mitte, aiapidaja lubab endale meelepärase taime ostmist ikkagi. Kel aga aeda pole, see uudistab söögikraami. Värske hapukurgi valik on nii rikkalik, et juba väikseid tükikesi maitstes saab niimoodi paar kurki pintslisse pista.

Kõige enam huvitavad külastajaid mõistagi taimed. Varasemad aastad on kinnitanud, et aia- ja lillepäevadel on taimede-istikute valik suur, müüjad usaldusväärsed ja asjatundjad. On neid, kes käinud Jänedal oma toodangut pakkumas aia- ja lillepäevade algusaastatest peale, kuid on ka uustulnukaid. Ainuüksi taimemüüjaid on tänavu üle 70.

Leedust Utenast on oma taimedega teist aastat Jänedal kauplemas Vytautas Neliupsis. Ta kiidab Eesti ilu, inimeste sõbralikkust ning lausub Jäneda kohta: “Fantastiline!” Tema pakutavatest taimedest satuvad vaimustusse Audrust omavalitsuste heakorraseminarile sõitnud Enel Käär ja Alge Kiiup. Imeilusate õitega püsik leviisia sobib hästi Eesti jahedasse kliimasse, selgitab Vytatutas. Rubus Illecebrosus’e ehk maasikvaarika pildid tekitavad aimuse, et see eksootiline taim võib anda ka maitsvaid marju.

“Oleme igalt poolt otsinud kirjulehelist iirist, vaid Vytautase juurest leidsime. Kui juba ostmiseks läks, siis viime kaasa ka maasikvaarika taimi, eks uudiskaupa tule ikka proovida,” selgitavad Enel ja Alge. Seminaril käisid naised mullugi ja nende meelest on Jänedal parim ja suurim valik kõikvõimalikke taimi.

Nostalgilised puukingad

Kui mullu uudistasid külastajad kirjuks värvitud kalosse, siis tänavu tekitavad nostalgiat puukotad. Silvia Jakobsonil on neid pakkuda nii Rootsis kui Taanist tehtuid. “Ligi 70aastane vanapapi Egon valmistab Taanis neid tellimisel käsitööna, puukingad on jälle moes, sest need on jalale tervislikud ega karda vihma ega pori,” selgitab Silvia Jakobson.

Kui palju suudab torris ilmataat külastajaid koju jätta, see selgub mõistagi alles pühapäeval, kui korraldajail neist selge pilt. Mullu käis Jäneda aia- ja lillepäevadel 18 000 inimest, rekord oli aga 2007. aastal, kui kolme päeva jooksul leidis Jäneda üles 35 000 inimest. Ürituse korraldaja OÜ Jäneda Mõis turundus- ja müügijuht Aini Sildvee ütleb, et see oli ka väikese Jäneda võimalusi arvestades piir. Samal aastal külastas aga talupäevi isegi 40 000 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles