Lapsed õppisid Vahejaamas nukuriideid tegema

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tea Somina endavalmistatud riietes nukuga taaskasutuskeskuses Vahejaam.
Tea Somina endavalmistatud riietes nukuga taaskasutuskeskuses Vahejaam. Foto: Meelis Meilbaum

Taaskasutuskeskuses Vahejaam saavad soovijad kas enda nukule või sealsetele leludele nukuriideid valmistada, et meelde tuletada paraku kaduma hakkavat ise- ja koostegemise rõõmu.


Vahejaama on teiste hulgas üles pandud väike näitus kohaliku Rakvere memme Tea Somina nukkudest, kellele ta on ise uhkeid riideid valmistanud.

“Nukud on ostetud ja saadud, aga riided on ise õmmeldud, kootud ja heegeldatud,” tutvustas Somina, kelle tehtust oli välja pandud vaid väike osa.

“Oleks tore, kui Rakveres oleks nukumuuseum, ma annaks kõik oma käsitööd sellele,” arvas ta.

Somina sõnul on nukuriiete tegemine armas tegevus. “Laps ise saab õppida, kui ema aitab,” lisas ta.

Üks ürituse korraldajatest, Rakvere Lille kooli õpetajad Maie Sild on samuti unistanud, et lastel võiks Rakveres olla üks tore nukumuuseum ja selle nimel on ta ka aastaid tegutsenud.

Sild arvas, et paraku on selline lapsega koostegemine ja -õmblemine kaduv nähtus. “Praegu on kõike poest saada,” lisas ta. Väärtus on ise- ja koostehtud asjadel suurem. “See jääb meelde. Oma kätega tehtud asi on ikka teine.”

Vahejaamas saab näha ühe toreda Rootsimaa vanaema sooja südamega kootud-heegeldatud lõngast ja Saaremaa vanaema, Mare Pupparti lastelaste vanadest riietest leidlikult meisterdatud nukuriideid ja veel teiste nukuriideid.

Näitus jääb avatuks paariks nädalaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles