Kultuur: Karepa klassik tuletab end meelde sajandal sünniaastal

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstnik Valli Lember-Bogatkina meenutab Richard Sagritsat vaid hea sõnaga. Kõrval kuraator Teet Veispak.
Kunstnik Valli Lember-Bogatkina meenutab Richard Sagritsat vaid hea sõnaga. Kõrval kuraator Teet Veispak. Foto: Kasper Mäe

Tänavu tähistatakse Karepal sündinud Eesti maaliklassiku Richard Sagritsa sajandat sünniaastapäeva, juubeliaasta avalöögiks riputati tema majamuuseumisse üles mõned vähem nähtud tööd.

Kuraator Teet Veispak leidis Virumaa Muuseumide fondidest Kalame talus suviseks eksponeerimiseks üles just sellised Sagritsa maalid, mis on seotud Karepa ja sellesama taluga.
Näiteks on ateljees näha maali sillaehitamisest ja sadamast, elutoas aga on väljas õlimaal, mille Richard ehk Rihi, nagu kohalikud teda kutsusid, tegi oma emast. Samuti on seal töid, millel tunneb ära needsamad ruumid.

Legendaarne kunstnik

Karepa kanti on Sagrits palju maalinud. Siin on ka omad põhjused. Sagritsat tunti väga sõbraliku, kuid napsilembese mehena. Samas oli tema naine Aliis hästi sõnakas ning nii mõnigi kord istus kunstnik toas luku taga.

Teet Veispak, kes on ise Rihit näinud rannas maalimas, rääkis, et Sagritsa maalimistest on igasuguseid legende. Näiteks oli tal õlipudelite kõrval alati ka üks pudel, mis käis suus. Veel lisas ta, et Sagrits ei läinud kunagi kellegagi riidu. Kui Aliis oli teinekord tema elu järjekordse napsitamise pärast põrguks teinud, põgenes Richard mõne sõbra juurde ja palus, et ta ära peidetaks.

Samuti Karepal elav kunstnik Valli Lember-Bogatkina meenutas, et tema abikaasa oli Sagritsaga suur sõber, ja kuigi tema mees oskas väga vähe eesti keelt ning Sagrits omakorda väga vähe vene keelt, saadi omavahel hästi hakkama, seda eriti pitsi taga. “Eks mina istusin ka nendega,” lisas proua.

Kui ägeda loomuga Aliis oli Vallile teinekord liiga teinud, siis tuli Rihi järgmisel päeval Valli juurde, närtsinud lilled käes, ja palus, et antagu andeks tema Aliisile, sest on ju teada, milline naine on.

Ehkki Sagritsal oli ateljee ka Tallinna kunstihoones, veetis kunstnik oma Karepa-kodus suure hulga aega. Ja tänu temale jõudis sinna väga palju kunstirahvast.

Kunstirahvast on oodata Karepale ka sel suvel. Lisaks Sagritsa töödele näeb tänapäevast kunsti, näiteks juunis avatakse Kalame talus Terje Ojaveri ja Hannes Starkopfi skulptuurinäitus.

Kõrvale ka moodsat kunsti

Augustis saab jätku performance’i-sari. Kui eelmisel aastal oli teema “Vana riist”, siis seekord on teemaks “Loojang” ning kohale on lubanud tulla kõik tuntumad performance’i-kunstnikud.

Teet Veispak ütles, et Karepaga seoses on ka üks uue näidendi idee, kuid selle teoks tegemiseni tänavu ei jõuta, küll aga näidatakse sel suvelgi Aliis Sagritsa kirjadest kokku pandud monotükki “Minu kunstnikud”, kus mängib Rakvere teatri näitleja Liisa Aibel.

Richard Sagritsa suurem näitus tuleb sügisel Rakveres näitustemajas.

Richard Sagrits

• Sündis 12. detsembril 1910. aastal ja suri 11. detsembril 1968. aastal.
• Sagritsa talu annetas kunstniku lesk muuseumile, praegu haldab majamuuseumi sihtasutus Virumaa Muuseumid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles