Juulist tuleb hindu näidata korraga kroonides ja eurodes

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: Liis Treimann

Majandusminister Juhan Partsi allkirjastatud määrusega muutub alates 1. juulist kohustuslikuks kaupade ja teenuste hindade paralleelne avaldamine kroonides ja eurodes.




Hindade kahes vääringus avaldamise eesmärk on harjutada tarbijaid euro vääringus hindadega, teatas majandusministeerium. Kohustus kehtib tuleva aasta keskpaigani.

Eelmisel nädalal Lääne-Viru maavalitsuses toimunud tarbijakaitseseminaril ütles tarbijakaitseameti (TAK) peadirektor Andres Sooniste, et TAK kindlasti ka kontrollib, kas hinnad on kahes vääringus näidatud.

Kahes vääringus tuleb avaldada tarbijale pakutava või müüdava kauba või teenuse müügihind või müügihinna arvutamise aluseks olev kauba ühikuhind või teenuse tariif; hinnad, mis on avaldatud müügikohas trükitehniliselt või käsikirjas vormistatud hinnasiltidel või hinnakirjades.

Kahes vääringus ei pea olema eelpakendatud kauba ühikuhind; pakendi tagatisraha suurus; hind ettemakse sooritamist tõendaval dokumendil (teatripilet, kinkekaart, loteriipilet jne) ja kaalutud (mõõdetud) kaubakoguse müügihind. Samuti elektrooniliselt, näiteks bensiinijaamas tablool, ei pea hind kahes vääringus olema.

Ja 1. jaanuarist, mil euro Eestis ilmselt kehtima hakkab, kuni 14. jaanuarini on kroon sularahana kasutatav seadusliku maksevahendina, selle jälgimiseks teeb TAK Sooniste sõnul kontrolloste.
Euro sujuva kasutuselevõtu ettevalmistusprotsess algas 2004. aastal ning suure tõenäosusega toimub üleminek 1. jaanuaril 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles