Kasutatud autod lähevad kaubaks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakveres asuva Tika Auto kasutatud sõidukite müügiplats.
Rakveres asuva Tika Auto kasutatud sõidukite müügiplats. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Majanduse elavnemise esimesed märgid on kandunud tasapisi ka autoturule, kus on suurenemas ostuhuvi ja nõutavamaks kaubaks kujunemas kasutatud autod hinnaklassis kuni 100 000 krooni.


Rakvere HAT-Auto ASi kasutatud sõidukite osakonna müügikonsultant Silver Päll ütles, et pärast autoturul valitsenud vaikelu tuli elavnemine alates märtsikuust, kui hakati huvi tundma just kasutatud autode vastu.

HAT-Auto tegeleb Toyota margi esindamisega Eestis ja seega lähevad seal kaubaks eelkõige “jaapanlased”.

Hinnatakse kvaliteeti

Silver Pälli sõnul on nendest müüginumbritest, mis olid majandusbuumi kõrgajal, muidugi vara rääkida, aga alates märtsist on firma müünud keskmiselt 3 autot, ja turu madalseisuga võrreldes on see edasiminek.

“Praegu on müügis 17 autot. Põhiliselt korraldame komisjonimüüki. Oma kasutatud masinaid toovad inimesed, kes on liiklusvahendi saanud kas firma poolt või sattunud makseraskustesse,” rääkis Päll.

Nõutuim automark on Toyota. Ilmselt eelistatakse “jaapanlasi” seepärast, et need autod on töökindlad, hoolduskulud väikesed ja varuosad soodsa hinnaga. “Loomulikult lähevad esmajärjekorras kaubaks autod, mille hinna ja kvaliteedi suhe on hea,” nentis Päll.

Rakveres Parkali parkla kõrval asuval Tika Auto kasutatud sõidukite müügiplatsil ootab ostjat poolsada autot. Firma juhatuse liige Tiit Höövelson lausus, et nende müügipaik asub linna südames, atraktiivses kohas, mistõttu käib siin ka autode uudistajaid palju ja sagenenud on ostutehingud.

Firma toob autosid sisse Belgiast ja praegu on saadaval kümmekond marki autosid.

“Müügiplatsilt ostetakse kõige rohkem autosid, mis on hinnaklassis 30 000-50 000 krooni, ja ostjateks on inimesed, kes vajavad autot kui igapäevast praktilist liiklusvahendit. Palju ostjaid on maarahva seast,” selgitas Höövelson. Ta lisas, et kuus on firma suutnud müüa kuni 10 autot, mis näitab suurenevat ostuhuvi.

Celer Auto OÜ omanik Koit Komp, kelle firma kasutatud autode müügiplats on Rakveres Narva tänava ääres, kinnitas samuti kasvavat ostuhuvi.

Tema firma pakutavad autod on põhiliselt Jaapani päritolu ja hinnaklassis kuni 50 000 krooni.

Üldine elavnemine

Wiru Auto on Renault’, Nissani ja Peugeot’ esindus Lääne-Virumaal. Firma tegevjuht Rainer Lille kommenteeris, et Wiru Auto uute autode müük oli tänavu maikuus esimest korda natuke suurem eelmise aasta sama kuuga võrreldes.

“Seda võiks ju tinglikult väikeseks elavnemiseks lugeda küll, kuigi kokkuvõttes on aasta esimesed viis kuud siiski veel languses - Wiru Autol ligikaudu neljandiku ja Lääne-Viru turul tervikuna umbes kolmandiku võrra,” kõneles Lille. Wiru Auto tegevjuhi sõnul näitab suhteliselt sarnast trendi ka kogu Eesti turg. “Müüdavam mudel on endiselt Nissan Qashqai, mis on tänaseks ka väikese uuenduskuuri läbinud,” sõnas Lille.

Firma tegevjuht möönis, et autode müük on eelmise aasta algusega võrreldes küll natuke suurem, aga seda pigem ekspordi arvelt.

Autoturu üldisest elavnemisest kõneleb ka statistika. Tänavu mais osteti Eestis automüüjatelt 769 uut sõiduautot, mis on enam nii mulluse mai kui tänavu kõikide eelnevate kuude müügist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles