Suvel tuleb kodanikel taluda seaduslikke rahurikkumisi

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarvanpää Selts korraldab meeste tantsupidu.
Tarvanpää Selts korraldab meeste tantsupidu. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Politsei tähelepanekute järgi kipuvad inimesed suviti korravalvuritele kurtma, et öötundideni kestvad üritused häirivad nende öörahu.


Rakvere politseijaoskonna juht Lembit Kalda ütles, et see on igasuine probleem ja tänavugi on ees Rakvere linna päevad, jaanipäev, teatrifestival Bal­toscandal, mil üritused kestavad öötundideni ja võivad ümberkaudsete inimeste rahu häirida.

Kalda selgitas, et seadus öörahu mõistet ei määratle. Määratletud on päevane aeg, mis kestab kella seitsmest hommikul kella üheteistkümneni õhtul. Ülejäänu on mõistagi ööaeg.

Politseijuhi sõnul on öörahu mõiste toonud kohalikud omavalitsused ära avaliku korra eeskirjas.

Näiteks Rakveres kestab öörahu kella üheteistkümnest õhtul kella kuueni hommikul - s.o tund aega lühem kui üleriigiliselt kehtestatud ööaeg.


Rakvere linnas kehtiva avaliku korra eeskirja järgi võib öörahu rikkuda jaanipäeval ja aastavahetusel, samuti juhtudel, kui omavalitsus on andnud selleks loa.

Kalda sõnul peavad inimesed paratamatult arvestama, et mõned nende läheduses korraldatavad seaduslikud üritused võivad rahu häirida. Samas toonitas Lääne-Virumaa politseijuht, et inimesel on õigus rahule. Ja mitte ainult öötundidel, vaid igal ajal.

Kui inimene tunneb, et tema rahu on rikutud, võib ta alati sellest teatada politseile. Korravalvurite ülesanne on siis selgita­da, kas tegemist oli avaliku korra rik­kumisega või mit­te, ning ebaseadusliku tegevuse korral rikkujad korrale kutsuda.

Rakvere abilinnapea Ain Suurkaev ütles, et suviti korraldatavad vabaõhukontserdid kestavad reeglina ajavahemikus kella 21-23. Seega lõpevad enne linna kehtestatud öörahu. Rakvere omavalitsus on erandi teinud linna päevadel.

Suurkaevu sõnul on eelolevatel linna päevadel seoses meeste tantsupeoga antud Tarvanpää Seltsile luba paigaldada spordihoone parklasse telk ja toimetada seal kella kaheni öösel. Võimalike lahkhelide vältimiseks on linnavõimud korraldajatele soovitanud ümberkaudseid inimesi asjast teavitada.

Abilinnapea tõi näite, et võib-olla on kellelgi tõesti vaja end varahommikuks välja puhata, ja kui teda on võimalikust häirimisest teavitatud, siis ta saab võimaluse korral valida puhkamiseks muu koha.

Suurkaevu sõnul toimib võimalikust häirimisest teavitamise süsteem Soomes, kus näiteks üliõpilased tahavad mõnikord kauem pidutseda. Rakvere abilinnapea avaldas arvamust, et mõistliku kokkuleppeni on võimalik jõuda ka Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles