Rakvere linn valmistub pidutsema ja võõrustama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene meeste tantsupidu Rakvere staadionil 2006. aastal.
Esimene meeste tantsupidu Rakvere staadionil 2006. aastal. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Alates tänasest kuni pühapäevani on Rakvere võõrustamas tuhandeid külalisi, majutuskohad on ammu välja müüdud, ajutiselt suletakse liikluseks mõned tänavalõigud ja peopaikade ümber saabub öörahu hiljem.


Neljapäevast pühapäevani kes­tavad Rakvere linna päevad, mil­le raames peetakse ka mees­te tantsupidu, toimub Pika tänava laat ning rohkelt muid ettevõtmisi.

Katariina külalistemaja juhataja Tõnu Leppik ei pidanud õigeks, et kaks suurüritust on ühele nädalalõpule kavandatud: samal ajal Rakvere linna päevadega, mis on rahva jaoks tõmbenumber, peetakse ka meeste tantsupidu.

Koos või hajutatult

Leppiku sõnul rahval kuskil ööbida ei ole, 40 kilomeetri raadiuses ümber Rakvere on kõik kohad viimseni välja müüdud.

“Telefon on kogu aeg punane ja küsitakse ööbimisvõimalust, aga ei pane ju rohkem inimesi katuse alla, kui on kohti,” nentis Leppik ning ütles, et üks suurüritustest oleks pidanud toimuma nädal või paar hiljem, siis oleks mõlemal nädalavahetusel täismaja olnud.

Tema arvates on siin linna­valitusele mõtlemise koht. “Kui rahvas tuleb linna, siis jätab ta sinna raha, mille pealt lä­hevad maksud omavalitsuse­le,” juhtis Leppik tähelepanu.

Art Café külalistemaja omanik Anne Nõgu ning Aqva Hotels OÜ ning Virumaa Suurköögiga seotud ettevõtja Roman Kusma olid sama meelt, et linnas peaks ürituste toimumine paremini plaanitud olema.

“Kui linnas midagi toimub, siis on kõik kohad täis ja oleme väga ülerahvastatud, ja kui ei toimu, siis ei toimu mitte midagi,” lausus Nõgu ning lisas, et kõik tahavad ühel nädalavahetusel üritusi korraldada, millest on kahju.

Rahvast kokku toovaid ettevõtmisi vajaks Rakvere Nõgu hinnangul rohkem, siis elak­sid kõik siinsed ettevõtjad rõõmsalt.

Roman Kus­ma märkis, et on seda probleemi ka linnavalitsusele maininud.

“Näiteks järgmise aasta punklaulupidu silmas pidades. Ei saa olla nii, et teeme kõik ühel ajal korraga ära ja roh­kem ei juhtu midagi. Pigem peaks võimalikult palju asju iseseisvalt korraldama. Lin­napäevade kontserte saaks ka erinevatel nädalavahetusel teha ja sellega lisarahvast linna tuua,” selgitas Kusma.

Rakvere abilinnapea Kairit Pihlaku sõnul oleks rohkete üri­tuste ja suure külastatavusega linna päevade alternatiiv korraldada suvi läbi üritusi, ku­hu ei pruugi tulla nii palju ini­mesi.

“Väikesed sündmused koos mõjuvad sünergiana ja te­kitavad huvi. Rahvas ei tule ühe ürituse pärast. Kui hajutame suve peale laiali, siis võib osa sündmusi jääda vähese publikuga. Neid külastusi kokku liites ei saaks me tõenäoliselt linnapäevade külasta­ja­te summat,” põhjendas Pihlak.

Toitlustada tuhandeid

Kairit Pihlak märkis, et silmas pidades eelmist meeste tantsupidu, mille ajal oli linna kaubandusvõrk toidust tühjaks ostetud, kutsus linnavalitsus kohali­kud toitlustajad arutelule.

“Kahjuks oldi võrd­lemisi passiivsed. Linn toe­tab iga algatust, et linnapäeva­deks tekiks lisa toitlus­tus­või­ma­lusi,” rääkis ta.

Pihlak täpsustas, et välitoit­lustajaid on laadal ning meeste tantsupeol, kuid ta soovitab ka kohalikel varuda toiduaineid ja kohandada menüüd, et oleks kergesti võimalik vajadu­sel toitu juurde valmistada.

“See on ettevõtjatele võimalus teenida mitmekordselt  ja anda inimestele tööd,” rõhutas ta.

Turuplatzi, Laada Bistroo ning Aqva Hotelsi kompleksi kuuluvate toitlustusettevõtetega seotud Roman Kusma ütles, et teenindajaid on paaril päe­val rohkem tööl, kuid midagi eriti teistmoodi ei ole.

“Turuplatz on oma menüü ja miljööga koht, millest me min­git kiirsöögikohta ei tee. Bistroos aga on letitoit ja oleme valmis teenindama rohkem inimesi. Virumaa Suurköögil on piisavad varud. Selge on see, kui selline mass inimesi on linnas, siis ikkagi tekivad järjekorrad ning tuleb arvestada ooteajaga,” rääkis Kusma.

Pihlaka kohviku müügijuht Diana Sapunova rääkis, et neil on plaanis kohviku kõrvale üles panna lauad ja telk, kus grilli­takse ja kust inimesed saavad kiiresti endale süüa osta.

Paku­takse salateid, suppi, pirukaid ja jooke.

Sapunova sõnul otsustasid nad telgi kasuks seepärast, et eelmisel korral oli Pihlaka koh­vikus väga palju rahvast ja pikad järjekorrad.

Jäätis ja keebid

Rakvere Krooni Selveri juhataja Helgi Aver ütles, et nemad on eelseisvate Rakvere linna päevade ja meeste tantsupeoga kauba tellimisel arvestanud.

Varutud on rohkem jäätist, jooke ja toidukaupu, mis sel ajal võiksid müügiks minna. Mõeldud on ka heitlikule ilmale, mille puhuks kilekeepe muretsetud.

“Igas mõttes peab olema valmis, sest ega me seda ilmataati ei tea,” sõnas Aver.

Parkimine toimub linna päevade ajal tänavatel, erikorraldust selleks ei ole. Küll on ajutiselt suletud liiklusele mõned tänavalõigud, näiteks Pika tänava laadapiirkond, osaliselt Kastani ja Jakobsoni tänav.

“Oluline on see, et autodega tulevad inimesed varuksid aega, sest sündmuspaikade läheduses ei pruugi olla vaba parkimiskohta,” rõhutas abilinnapea Kairit Pihlak.

• Välitoitlustajaid on Pika tänava laada ja spordikeskuse läheduses.
• Avalikud tualetid on Pikal tänaval Virumaa Teataja hoovis, vallimäele viiva trepi juures (Pikk 22), Parkali parklas.
• Pargitakse linnatänavatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles