Järgmisel aastal langeb vanemahüvitise ülempiir

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Korth

Valitsus kiitis heaks määruse , millega kinnitatakse keskmise sotsiaalmaksuga maksustatava ühe kalendrikuu tulu suurus 2011. aastaks 11 250 krooni, mis tähendab, et järgmisel aastal väheneb vanemahüvitise ülempiir 1566 krooni.

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul peegeldab ülempiiri langus nii muutust töötasudes kui vanemahüvitise süsteemi paindlikkust.

„Kui majandusel läheb hästi ja inimeste palk suureneb, tõuseb ka vanemahüvitise lagi, kui palgad vähenevad, langeb ka ülempiir,“ ütles minister.

Minister lisas, et Ikka vanemahüvitise eesmärgiks on kompenseerida lapsega koju jäävale vanemale saamata jääv töötasu. Sellise kindluse loomine on suurendanud Eestis viimase viie aastaga sündivust ligikaudu 25 protsenti,” sõnas Pevkur.  

Vanemahüvitist saab maksimaalses määras 1. juuni seisuga vaid 4,2 protsenti hüvitise saajatest. Valdavalt - 63,8 protsenti hüvitise saajatest - saavad lapsevanemad hüvitist oma varasema palga suuruses. 

16,5 protsendil hüvitise saajatel sissetulek puudus ja 15,5 protsendil oli see enne vanemahüvitise saamist väiksem kui alampalk või sellega võrdne.

Seega saab oma varasemast sissetulekust rohkem hüvitist umbes kolmandik hüvitise saajatest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles