Poola maasikas sillutab teed eestimaisele marjale

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikad on Rakvere turul minev kaup.
Maasikad on Rakvere turul minev kaup. Foto: Arvet Mägi

Praegu on turult võtta peamiselt Poola maasikaid, mis on suhteliselt soodsa hinnaga. Õige pea võib aga mõnegi müüja sõnul oodata suuremas koguses eestimaist marja, sest maasikahooaeg algab ilmselt enne jaanipäeva.

Rakvere turule siseneja satub n-ö kitsasse koridori, mida ääristavad maasikamüüjad – ühel kauplejal lett ikka pikem ja marjad punasemad kui teisel. Valdavalt müüakse Poola magusat maasikat, väheke sekka ka Hispaaniast toodud marju.

Maasikakilo maksab nagu kokkulepitult 35 krooni. Siiski ei puudu ka Eestis kasvatatud punased marjad. Rakvere turul Poola maasikaid müünud Maia kinnitusel on hind odav ja ostjaid jagub.

“Talv oli raske, inimesed tahavad midagi paremat saada,” arvas müüja müügiedu põhjust teadvat. Maia sõnul peaks varsti ka Eesti maasikat turul rohkem võtta olema, sest Lõuna-Eestist pärit maasikakasvataja, kelle toodangut Maia Rakveres pakub, võttis temaga juba ühendust ning andis teada, et ilmselt veel enne jaanipäeva saavad maasikad müügikõlblikuks.

Maia hinnangul sellel aastal eestimaine maasikas nii kallis olla ei saa kui mullu. “Poola maasika hind mõjutab Eesti maasika hinda,” märkis Maia ning täpsustas, et sellest annab märku Poola maasika hind, 35 krooni kilo eest. Nimelt küsiti möödunud aastal samal ajal Poola maasika eest kümme krooni kilo pealt rohkem. Kuigi Poolas praegu uputab, saaki sealt tuleb, sest riik on suur, meie inimesed aga ootavad eestimaist maasikat. Maia pakkus, et kui Eestis kasvatatud marja eest küsitaks näiteks 80 krooni kilost, ei vaataks inimesed Poolast toodu poolegi.

Kodumaise turule jõudes võib Maia hinnangul pakkuda välismaist kas või 25 krooniga, seda enam ei osteta.

Turul muu hulgas ka maasikatega kaubelnud Ülle on Jõgevamaal Rehemäe talu kasvuhoones kasvatatud marju müünud juba kuu aega. 250grammine karbitäis maksis 30 krooni, mis teeb kilohinnaks 120 krooni. Müüja sõnul peetakse seda kalliks ja kilokaupa veel ei osteta, aga kodumaist maasikat eelistab klient kohe kindlasti. Täpselt sama on kurkide ja muu kraamiga.

“Ta ostab pigem vähem, kuid eelistab eestimaist. Maasikas ei ole ju esmatarbekaup, et seda peab olema. Aga kui on vaja sünnipäevale minna või haigele viia, ei osteta torti või kooki, vaid karp maasikaid,” oli Ülle veendunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles