Kodu algab väravast ja uksest

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitus tutvustab uksi ja väravaid.
Näitus tutvustab uksi ja väravaid. Foto: Arvet Mägi

Rakvere linnakodaniku majas avatud kolmas Rakvere linna arhitektuuri tutvustav näitus “Uksest sisse, väravast välja” näitab linna huvitavamaid uksi ja piirdeaedu-väravaid.

Fotosid on nii vanematest kui ka uuematest eramajadest ning teravama vaatluse all on nn Rakvere uks.

See jämedalt profileeritud, ühe pikliku kaarjalt modelleeritud kesktahvliga uks meenutab saksa barokiajastu kappide uksi XVII-XVIII sajandist.

Arhitektuuriajaloolase Mart Kalmu arvates on ukse teinud keegi kohalik puusepp 1920.–1930. aastatel, sest mujal sellist uksetüüpi ei kohta. Sellised uksed on näiteks Seminari 17, Oja 4, Vabaduse 21, Küti 4 ja Nisu 13. Uksest on nii kinnine kui ka klaasiga variant.

Tänini pole teada, kes ukse projekteeris ja missugune töökoda neid valmistas, ning muuseum oleks rõõmus, kui keegi saaks selles osas teadmistega aidata.

“Kahjuks ei ole meil Rakveres alles neid kõige ilusamaid vanu uksi,” tõdes ajaloolane Odette Kirss. Viimane XVIII sajandi barokkuks, mis oli praegusel Virumaa Muuseumide näitustemajal, kaotati juba päris XX sajandi alguses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles