Kogudus aitab Ilumäe kabelit uuele elule

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Kilumets(vasakul)ja Villu Jahilo tõdevad akna kehva olukorda.
Juhan Kilumets(vasakul)ja Villu Jahilo tõdevad akna kehva olukorda. Foto: Kristi Ehrlich

Möödunud kolmapäeval toimus Ilumäe kabeli saali vammi- ja putukakahjustustega akna demonstratsioon koos selgitusega. Akende restaureerimiseks on kogudus raha taotlenud.


OÜ Rändmeister juhataja Juhan Kilumets eemaldas eelneva­tele uuringutele toetudes ühe enim kahjustatud saaliakna koos piitadega, mis paljastas nii putuka- kui seenekahjustusi.


Kuuest aknast on arvatavas­ti veel teinegi suhteliselt kehvas seisus, üle­jäänud neli on Kilumetsa hinnangul paremini säilinud.


Akende taas­tamiseks on kogudus ra­ha taotlenud Lea­der-programmi kaudu PRIAst ja raha­taotluse on MTÜ Arendus­koda ka heaks kiitnud. Kuigi kogudus taotles toetust kümne akna tarvis, jagub eraldatud summast kuue akna jaoks. Koguduse juhatuse esimehe Õie Alti kinnitusel peab ülejäänud raha seetõttu mujalt leidma.


Seen ja majavamm
Eemaldatud akna nii kehv olukord oli Juhan Kilumetsale üllatuseks. “Ma lootsin, et asi piir­dub üksnes vammikahjustustega, aga et putukakahjustus on ka veel, seda ei osanud arvata,” tunnistas ta.


Akende vanus Kilumetsa sõ­nul siinkohal olulist rolli ei män­gi, sest kui puit on olnud heades tingimustes, ei võta teda miski.


Ilumäe kabeli puhul on eks­treemsusi liiga palju korraga kok­ku sattunud. Ühest küljest, et putukad valisid just selle kabeli oma toidulauaks, teisest kül­jest, et tekkis majavamm, mis tõenäoliselt leidis põrandast liigniiskuse ja soojuse, mida ta oma eluks vajab.


Ilumäe koguduse juhatuse liikme, endise juhatuse esimehe ja Ilumäe külavanema Villu Jahilo arvates tasub kabeli seisukorra põhjusi otsida mitmesu­gustest katustest, mis aegade jooksul on kabelile peale pandud, kuid mis sageli läbi lasid.


Muu hulgas kõneles Jahilo pilbaskatusest. “Aga suur viga tehti sellega, et pan­di tõrvapapp pilbaste alla. Ja nelja-viie aasta möödudes hakkas katus läbi laskma,” meenutas külavanem üht n-ö kabeli peakatet, mis hoone kandnud on.


Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa vaneminspektori Anne Kaldami sõnul läheb eemaldatud aken proovitööna restaureerimisvõtteid kasutades taastamisele. Selle käigus tehakse kindlaks, milline vamm ja millised putukad aknaid kahjustanud on ning millised tööd on va­jalikud akende taastamiseks.


Juhan Kilumets ütles, et kah­justuste pilti vaadates tundub taastamine paras proovikivi. “Alati loodad asjade paremat seisukorda. Me ei räägi mit­te ainult kahjustunud puidust, vaid üldse nende akende keeru­kusest. Nad on keeruliste akendena juba sündinud,” lausus Kilumets.


170. aastapäev tulekul
1999. aastal muinsuskaitse inspektsiooni tellitud uuringute tulemusel selgus, et Ilumäe kabelis on ulatuslikud seenekah­justused (majavammi kahjustu­sed) ja puidu pruunmädaniku kahjustused. Pärast ekspertiisi jõuti järeldustele, et kabel on ava­riiohtlikus olukorras ja kõigepealt on hädavajalik katuse remont.


Samuti tõdeti, et kõikidel aknalaudadel, -lengidel ja osaliselt ka raamidel esinevad laiaulatuslikud majavammi kahjustused. Akende puit on kaotanud täielikult puidule omase algstruktuuri ning tugevusomadused. Ilumäe kabel on olnud remondi tõttu suletud alates 2006. aastast. Praegu on poole­li lae, põranda ja pingistiku taastamine. Järge ootavad sise- ja välisseinte krohvimistööd. Samuti vajab elektrisüsteem uuendamist.


Õie Alt avaldas lootust, et 2013. aastaks, kui nad tähistavad Ilumäe kabeli 170. aastapäeva, on suuremad ehitus- ja restaureerimistööd tehtud.

Ilumäe kabel

• Ilumäe kivist kabel ehitati 1843. aastal väikeseks jäänud, aastatel 1729-1731 ehitatud puukabeli kohale.
• Ilumäe kabelit saab toetada, tehes annetusi koguduse arveldusarvele
10502001277003.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles