Siberisse küüditatu kirjutas oma mälestused raamatuks

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Okaskroon Rakvere tammikus meenutab represseerituid.
Okaskroon Rakvere tammikus meenutab represseerituid. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Varase lapsepõlve represseerituna Siberis veetnud Viru-Nigula mees Eino Puhilas on üles kirjutanud oma mälestused ning koostanud neist raamatu “Määramata ajaks Siberisse”.


Eino Puhilas oli pisikese poisina Peterburis (toonases Leningradis), kui seal algas blokaad. Kuigi Saksa sõjavägi oli linna ümber piiranud, vahistati tema perekond just blokaadi ajal kui rahvavaenlased Nõukogude Liidus ning saadeti Siberisse asumisele.

Siberis mehe vanemad surid. Kui Eino oli kümme ja tema vend kuusteist aastat vana, saabusid nad vaeslastena Eestisse.

“Tegelikult ei oleks me tohtinud siia jõuda, aga põgenesime,” meenutas Eino Puhilas, kelle mälestusteraamat räägib ka sellest, kuidas Eesti eluga kohaneti ja siin hakkama saadi.

“Vanemateta lastena võõral maal, kus me viibisime illegaalselt, polnud see just lihtne,” sõnas mees.

Viru-Nigula vallavanema Ervins Veitsursi sõnul aitab elulooraamatu ilmumine ajalugu jäädvustada.

“Raamatusse jõudnud mälestuskilde on ilmunud Viru-Nigula vallalehes. Neid loetakse väga palju ning inimesed leiavad, et huvitavalt kirja pandud mälestuste avaldamine on väga vajalik,” rääkis vallavanem.

Puhilase mälestuste raamatut tutvustatakse leinapäeval, 14. juunil. Just siis möödub juuniküüditamisest 70 aastat.

Küüditamise aastapäeva tähistamine Viru-Nigulas algab kell 18 lillede ja pärgade asetamisega mälestuskivile kirikuaias, veerand tundi hiljem toimub koduloomuuseumis raamatuesitlus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles