Jänkid õpivad metsas ellujäämist

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne metsa siirdumist õppisid ameeriklased maskeerumist teoreetiliselt.
Enne metsa siirdumist õppisid ameeriklased maskeerumist teoreetiliselt. Foto: Meelis Meibaum

5. juunil saabus Eestisse 480 USA merejalaväelast, kelle siin viibimise eesmärgiks on osa võtta 7.-18. juunini kaitseväe keskpolügoonil, Hara lahes ja Loksa rannas korraldatavast õppusest BALTOPS.

Ameerika merejalaväelased on pidanud Eestis silmitsi seisma paljude raskustega, mis eestlastele tunduvad igapäevased ja tavalised.

Väga suureks probleemiks on meestele olnud kindlasti sääsed. Sel aastal on meie metsi putukatega veel eriliselt õnnistatud, aga et mariinid pole nendega varem kokku puutunud, siis esimese hooga tekkis mitmel mehel allergiline reaktsioon.

Kuid olukorraga tuli peagi harjuda. Lisaks sääsenuhtlusele on ka Eesti ilm suvest hoolimata ikkagi tiba jahedam sellest, millega Californias harjutud ollakse.

On mariine, kes ütlevad, et magavad ainult pimedas. Kuigi ööbitakse metsas, ei ole valgete ööde tõttu ka seal täiesti pime. Ja nii on mõni mees seisnud silmitsi uinumisraskustega.

USA seersant Edgar Fuentes ütles, et Eestimaa metsades peituvad ohud on hoopis midagi muud kui kodus.

“Seepärast on hea, et saame siin harjutada. Kunagi ju ei tea, kuhu riiki võid elu jooksul sattuda, ja on hea, kui oled juba varem selliste tingimustega kokku puutunud,” arvas ta.

Kapral Dillon Colti sõnul on Eestis treenimine olnud viimastel päevadel tõeline seiklus ja et siin harjutamine on kõvasti keerulisem kui kodustes tingimustes. Ta võrdles Eesti metsi tõelise džungliga.

“Eesti sõdurid on väga osavad ja mulle on nad palju õpetanud, olen nende treeningust tohutult kasu saanud,” kiitis kapral.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles