Video netis sundis politseiniku lahkuma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike-Maarja endine piirkonnakonstaabel Kauni Soon.
Väike-Maarja endine piirkonnakonstaabel Kauni Soon. Foto: Toomas Herm

Politsei- ja piirivalveameti Ida prefektuur alus­tas distsiplinaarme­netluse Väike-Maarja kons­taabliosakonna piir­konnapolitseiniku Kauni Sooni suhtes, kes internetti postitatud videol viibib seltskonnas, milles väidetavad alaealised alkoholi tar­bivad.


Esmaspäeval esitas 50aastane Soon ametist lahkumise avalduse.

Videokeskkonda Youtube pos­titatud videol on näha pidu, kus viibib kaks lapseohtu tüd­rukut, kellest üks ka õlut joob.

Video lõpus siseneb ruumi Soon, kes asub ühte tüdrukutest veenma, et ta tuleks temaga koos tuppa. Video internetti postitanu kinnitusel on üks peol viibinud tüdrukutest 13aastane ning teine 15-16aastane.

Politseiniku ja tüdruku vahel hargneb dialoog, milles tüdruk vastu punnib ning Soon teda lõpuks enda omaks nimetab ja tuppa käsib tulla.

Alustati menetlus

Ida prefektuuri pressiesindaja Karis Niisuke kinnitas Pos­timehele, et ülemkonstaab­li teenistusastmega Soon esitas prefektile politseiteenistusest lahkumise avalduse.

“Kõikide asjaolude kontrollimiseks on alustatud distsiplinaarmenetlus, ning millistel põhjustel viibis politseiametnik seltskonnas, kus alaealised alkoholi tarvitasid, annab vastuse alustatud menetlus,” ütles Niisuke.

“Antud videolõik kajastab vaid väikest osa sündmustest, ning kui videolõigus esmamuljena tunduvad asjaolud viitavad sellele, et seltskonnas olid alaealised ja ühes politseiametnikuga tarvitati alkoholi, on see taunitav tegu ning prefektuur ja Eesti politsei tervikuna sellist käitumist ei tolereeri,” kinnitas Ida prefektuuri korrakaitsebüroo juht Tarmo Tammiste.

“Politseiametnik peab arvestama, et ta on politseinik 24 tundi ööpäevas, seitse päeva nädalas. Inimesed ootavad politseinikult laitmatut käitumist mitte ainult tööalases suhtluses, vaid ka eraelus,” lisas Tammiste.

See, kas Ida prefektuuri juhtkond Sooni lahkumisavalduse rahuldab või milline karistus politseinikule määratakse, selgub menetluse käigus, kui kõik osapooled on ära kuulatud.

Musterpolitseinik

Väike-Maarja vallavanem Urmas Tamm ütles, et Kauni Sooni peeti musterpolitseinikuks. “Teda peeti kohusetundlikuks inimeseks, kes suhtus oma töösse täie vastutusega,” täpsustas Tamm.

Vallavanema sõnul puuduvad omavalitsusel andmed, et Soonil oleks varem olnud distsiplinaarrikkumisi.

Tamm tunnistas, et kui luges netti riputatud videost, siis selle sisu oli üsnagi hirmutav. “Need, kes on pandud lapsi kaitsma, lohistavad nad ise ära,” lisas ta.

Tamm nõustus, et politseinik peab jääma politseinikuks kogu aeg. Sama kehtib ka kõrgete ametnike suhtes.“Need on valikud. Kui oled valinud sellise elukutse, siis sellega kaasneb vastutus olla,” sõnas Väike-Maarja vallavanem Urmas Tamm.

Ida prefektuuri pressiesindaja Karis Niisuke täpsustas, et kõnealusel videol olevatest tüdrukutest üks on 15aastane, teine, kellega Soon räägib, on 16aastane.

Prefektuur menetluse ajaks teenistussuhet Kauni Sooniga ei peatanud. Varem pole teda distsiplinaarsüüteo eest karistatud.

Niisukese sõnul sai Kauni Soon 2002. aastal medali “Kümme aastat laitmatut teenistust politseis” ehk oli esimeste seas, kes sellise tunnustuse pälvis.

Tunnustus

• Kauni Soon töötab korrakaitses alates 1988. aastast.
• Alates 2002. aastast on talle antud Teeneteristi III klass, medalid kümne ja viieteistkümne laitmatu teenistusaasta eest politseis, mitmeid preemiaid ja tänukirju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles