Laul hoiab ja kasvatab mehemeelt

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Meestelaulu Seltsi juhatuse esimees Arvi Karotam kutsub kõiki Eesti mehi, nii noori poisse, kui vanu mehi, laulma.
Eesti Meestelaulu Seltsi juhatuse esimees Arvi Karotam kutsub kõiki Eesti mehi, nii noori poisse, kui vanu mehi, laulma. Foto: Arvet Mägi

Rakveres ühendavad hää­led kodu, pere ja isamaa kiituseks 1500 meest – põlvepikkusest laulupoisist vanahärrani. Lauldes kasvab õige eesti mees, arvab Eesti Meestelaulu Seltsi juhatuse esimees Arvi Karotam.


Eesti meestelauluvägi koguneb sel aastal Rakverre. Missugune on praegune Virumaa meestelaulu seis?

Meil on hea ja uhke tunne olla siin, sest Virumaa poisid ja noored mehed on end võistulaulmistel näidanud väga tublidena. Meeskoor Rakvere on suurte traditsioonidega ning dirigent Olaf Leps on meie dirigentide hulgas kõige kauem ühe kooriga töötanud dirigent. Arvan, et ta on kogu Euroopas unikaalne nähtus. Üle 60 aasta ühe koori ees järjest – sellega igaüks hakkama ei saa!

Virumaa on kasvatanud meile rea tuntud koorijuhte: Kuno Areng on Rakvere poiss, Virumaal on sündinud ja kasvanud meie juhatuse liikmed, tuntud koorijuhid Ants Üleoja ja Hirvo Surva. Virumaa on koorijuhtide ja lauljate kasvuks väga viljakas pind!

Kes on need poolteist tuhat lauljat?

On nii noored ja vanad – pooled poisid, pooled mehed. Kõik meie juhtivad poiste- ja meeskoorid on kohal. Sealjuures Eesti Rahvusmeeskoor esineb eraldi etteastega. Kaasa teeb ka meestelaulu seltsi hea koostööpartner Eesti Kaitseväe Orkester.

Mida peol laulate?

Laulupäeva kunstiline juht on Indrek Vijard. Kõik meie laulupäevade ja ürituste kavad sünnivad muusikatoimkonna kollektiivse loominguna. Meil on tihedad arutelud ning erinevate põlvkondade dirigentidel on igaühel oma ajastust mõni sobiv laul kõrva taha pandud. Koorijuhtide ajalooline mälu on hindamatu. Kasutame ära varasemat kogemust ja hoiame traditsioone.

Meestelaulu päeval on oma kindlad põhimõtted, kindel sõnum. Me ei armasta revolutsioonilisi pöördeid ega suuri uuendusi. Laulame laule, mida oleme laulnud aastakümneid, ning rahvas kuulab neid alati heameelega. Uued põlvkonnad ju kasvavad peale ning neile on iga vana laul uus.

Oma laulupäevadel oleme kogenud, et kuulajad tulevad peole ikka tuntud ja armastatud laulude pärast. Lisaks pakume klassikaliste meeskoorilaulude kõrvale laulupäeval ka uusi laule, mida poisid esitavad järgmise aasta noortelaulupeol.  Meie laulupäev on eelkõige niisugune tõsine meeste pidu, isamaaliste ja tuntud koorilauludega.

Miks kannab Rakvere vallimäel 19. juunil kell 18 algav Eesti Meestelaulu Seltsi laulupäev pealkirja “Eesti mees ja tema sugu”?

Meenutame sellega eelmise sajandi 80. aastaid, kui Virumaal käis fosforiidisõda. Mure meie maa ja varade loodussõbraliku ning mõistliku kasutamise pärast peaks olema meie kõigi südameasi.

Tahame selle sõnumi Veljo Tormise kirjutatud lauluga veel kord tänase põlvkonna teadvusse tuua.
Ühtlasi tervitame oma lauluga Veljo Tormist tema 80 aasta juubeli puhul. Autor on ka ise kindlasti kuulajate hulgas kohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles