Arvamuslugu maksis Urho Rättelile töökoha maavalitsuses

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maavanem Einar Vallbaum nõustub, et piirijärjekordade pikenemine Narvas mõjutab äritegevust Eestis negatiivselt ning probleemile tuleks leida kiiresti põhiseadusega kooskõlas olev lahendus.
Maavanem Einar Vallbaum nõustub, et piirijärjekordade pikenemine Narvas mõjutab äritegevust Eestis negatiivselt ning probleemile tuleks leida kiiresti põhiseadusega kooskõlas olev lahendus. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Möödunud neljapäeval Eesti Päevalehes ilmunud Urho Rätteli arvamuslugu “Kas õiguskantsler andis hoobi turismile Venemaalt” maksis autorile tema töökoha maavalitsuses.

Oma arvamusloos kritiseeris Urho Rättel õiguskantsler Indrek Tederi vastuseisu Narva piiri eelisjärjekorras viibivatelt autodelt tasu võtmise suhtes.

Maavanem Einar Vallbaum lõpetas Rätteli käsunduslepingu temale antud volituste ületamise tõttu, tuues põhjuseks, et Rättel esines arvamusloo autorina kui Lääne-Viru maavanema nõunik.

“Urho Rättel ei ole Lääne-Viru maavalitsuses olnud ametis avaliku teenistuse mõistes nõuniku ehk kõrgema ametnikuna. Alates 9. aprillist 2010. a (tähtajaga 31. august 2010. a) oli Rättel käsunduslepingu alusel Vene poolel maavanema ettevõtlusalane nõustaja ettevõtluse arendamiseks maakonnas,” kirjutas maavanem oma pöördumises 18. juunil maavalitsuse kodulehel.

Probleem on olemas

“Olen seoses eelmise ametikohaga ERAA (Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsiooni) nõukogu esimehe ja presidendina kursis Eesti-Vene piiril valitseva olukorra ja piiriületusjärjekordadega ning möönan, et probleem on pikaajaline ja tõsine,” tunnistas Vallbaum Rätteli arvamusloos esitatud probleemi.

Maavanem lisas, et riigikohtu otsus tunnistada põhiseadusvastaseks Narva linnal tasu eest eelregistreerimist piirijärjekorras kiirendada on piirijärjekordi Narvas oluliselt pikendanud ning probleemile tuleb leida põhiseadusele vastav lahendus, millega praegu maavanema sõnutsi riiklikul tasandil ka tegeletakse.

Maavanem palub vabandust

“Maavanemana ei nõustu ma artiklis avaldatud süüdistustega õiguskantsler Indrek Tederi ja riigikohtu vastu - õiguskantsleri ülesandeks ongi teostada järelevalvet seadusandliku ja täidesaatva riigivõimu ning kohaliku omavalitsuse õigustloovate aktide Eesti vabariigi põhiseadusele ja seadustele vastavuse üle,” rääkis Vallbaum ja kinnitas, et antud artiklis ei ole tegemist Lääne-Viru maavalitsuse ega maavanema seisukohtadega.

„Vabandan artiklis süüdistatute ees ja kinnitan, et antud artiklis ei ole tegemist Lääne-Viru maavalitsuse ega maavanema seisukohtadega,“ rõhutas maavanem oma pöördumises.

Indrek Teder ei ole maavanem Vallbaumi poolt Rätteli vallandamist ja selle seoseid sõna- ja arvamusvabadusega kommenteerinud.

Urho Rättel on öelnud, et mõistab maavanema otsust, aga asja rohkem selgitada ei soovi.

Aastaid Venemaal tegutsenud Urho Rättel on ka Peterburi Eesti äriklubi juhataja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles