Selgusid konkursi “Kaunis Eesti kodu” võitjad Lääne-Virumaal

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kakumäe küla.
Kakumäe küla. Foto: Avo Seidelberg

Juba kolmteist aastat on korraldatud kaunite kodude konkurssi, nüüdseks on selgunud ka need Lääne-Virumaa kodud, mis jõudsid vabariigis parimate sekka.

Konkursi ühe korraldaja Hilma Männiku sõnul oli konkurents tihe ning pakkus palju silmailu. Nüüd välja valitud kodude ja külade esindajaid tänab president augustikuus Pärnus.
Kaunis talu Mahu külas
Kauni taluna tõsteti esile Maila ja Endel Hõimu Leegi talu Mahu külas Viru-Nigula vallas. Iluaed on liigirikas ja värviküllane. Aias kasvab erakordselt palju püsililli, mis on kokku sobitatud suvelillede, kodumaiste ja võõrapäraste põõsaste, leht- ja okaspuudega.
Pilke püüavad värvikirevad rododendronid, mitut sorti sirelid. Aia lääneservas kõrgub maakivist laotud servaga kahetasandiline peenar, mille alumisel korrusel õitsevad pojengid ja teisel, kõrgemal astmel, on koha leidnud üle saja daaliataime.
Niigi kaunile aiale lisavad võlu ja elu veesilmad vuliseva ojaga. Targalt ja oskuslikult on läbi mõeldud kogu aia kujundus, ruumi on jätkunud avarate muruplatside, puhkenurkade ja värvikirevate istutuste jaoks, mille vahel looklevad kõnniteed.
Lepiksoode kodu
Kauni kodu konkursil jõudis paremate sekka ka Mall ja Mart Lepiksoo kodu Väike-Maarja alevikus.
Aias on põimunud uus ja vana. Vanast köögiviljaaiast on kujundatud mänguplats lastelastele, selle ääres hubane puhkenurk pere vanematele. Aia uuemas osas on okaspuude kollektsioon, valik kääbuspõõsaid ja püsililli, mille keskel kõrgub aia rajamisel leitud hiiglaslik põllukivi.
Looklevad kõnniteed annavad suuna kenasse aiamajja, mis pakub varju palaval suvepäeval. Olulist rolli täidab aktiivsete inimeste elus ajakohane tenniseväljak.
Kaunim küla
Kaunimaks külaks kuulutati Kakumäe küla Vinni vallas. Kakumäe küla asub Rakvere-Luige maantee ääres ja koosneb 29 kodust.
Küla alguses tervitavad saabujaid kaks keraamilist kakku suurel põllukivil ja kujundatud külatähis. Küla on uus, rajatud 1980ndatel aastatel. Külaelanike koostööna on tehtud puhke- ja spordiplats, kus peetakse võrkpallivõistlusi ka teiste külade noortega. Mitme kodu juures on eraldi mängukohad, sest suviti on külas palju lapsi. Küla on heakorrastatud, majapidamised avatud. Igal kevadel on külas heakorratalgud.
Säästumänguväljak
Mänguväljakutest tõsteti esile perekond Kuntro mänguväljakut Salla külas. Rakke vallas Salla külas elab pere, kus kasvab kaks väikest last: kuueaastane Kadri ja neljaaastane Kustav. Laste igapäevaelu huvitavamaks muutmiseks ehitas osava meistrina tuntud isa Hando mänguväljaku. Kogu komplekt meenutab röövlilaeva, kust ei puudu mastid, redelid, kiiged, lipud, liumägi, tähtsamal kohal asub rooliratas. Laev-mänguväljak on ehitatud käepärast olnud materjalidest ja laste näpunäidete järgi. Raha on kogu ehituse tarvis kulunud väga vähe, sellepärast kannab see “säästumänguväljaku” nime.
Turvalisuse tagamiseks on meister ja isa kõik atraktsioonid ära katsetanud. Sellel mänguväljakul ei ole iial igav.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles