Galerii: Maakaitsepäev ja võidupüha Viru-Nigulas

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidupüha ja maakaitsepäev Viru-Nigulas.
Võidupüha ja maakaitsepäev Viru-Nigulas. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Täna tähistati Viru-Nigulas maakondliku võidupüha ja maakaitsepäeva.

Päeva kulminatsiooniks oli Kaitseliidu Viru maleva kaitseliitlaste,Viru-Nigula vallas tegutsevate naiskodukaitsjate, noorte kotkaste ja kodutütarte, samuti omavalitsusjuhtide pidulik rivistus.

Tseremoonia pidulikuima osana jagati presidendi süüdatud võidutuld kõigi Lääne-Virumaa valdade ja linnade esindajatele, kes selle üle maakonna laiali viisid.

Viljandist, kus toimus tänavune võidupäeva paraad, tõi võidutule Lääne-Virumaale Kaitseliidu Tapa üksikkompanii pealik Kalle Lamus.

Kõigil huvilistel oli võimalik päeva jooksul  tutvuda kaitseväe- ja kaitseliidu relvade , lahingtehnika ja varustusega, samuti ise laskmist proovida.

Uudistamiseks olid väljas ka jahitrofee näitus Viru-Nigula jahtkonnalt, samuti nii uuem- kui vanem päästetehnika.

Ida-Eesti päästekeskuse töötajad õpetasid kasutama tulekusvahendeid ning juhtisid tähelepanu suitsuanduri vajadusele.

Samuti näidati rahvale Kunda päästekomando käsutuses olevat kaasaegset tuletõrjeautot ning varustust, mis peab päästjatel õnnetuskohale sõites kaasas olema.

MTÜ ILPL EST tutvustas aga aastakümneid vanu tuletõrjemasinaid, mis on siiski täiesti töökorras.

Maakaitsepäeva tähistamisel lõid kaasa ka politsei ja motoklubi Maholm esindajad, samuti oli kohal motokrossipaar Gert Gordejev ja Keit Kivaste AYR Racing Teamist.

Rahvale esinesid taidluskollektiivid Viru-Nigulast, Haljalast ja Aserist, kontserdi andis Bonzo.

Võidupühal tähistatakse  Eesti võitu Võnnu lahingus Landeswehri üle 23. juunil 1919.

Enne II maailmasõda oli maakaitsepäev kaitseliidu maleva, omavalitsusjuhtide ja jõustruktuuride töökohtumine, kus arutati riigikaitset ja hädaolukordade lahendamist puudutavaid küsimusi.

1995. aastal alustas Kaitseliidu Harju malev soomlaste eeskujul maakaitsepäeva tähistamist ja seda võidupühal. Lisaks paraadile ja pidulikule rivistusele toimus päeva jooksul rida üritusi, mitte ainult kaitseväelastele-liitlastele, vaid kogupereüritusena kõigile.

President Lennart Meri soovitas seda ka teistele maakondadele ning nii tähistataksegi üle-eestiliselt võidupühal ka maakaitsepäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles