Metsades leidub nii seeni kui metsmaasikad

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ei peagi ootama sügist, et metsaande korjama minna. Virumaa metsadest leidus juba enne jaanipäevagi nii seeni kui metsmaasikaid.
Ei peagi ootama sügist, et metsaande korjama minna. Virumaa metsadest leidus juba enne jaanipäevagi nii seeni kui metsmaasikaid. Foto: Liisi Seil

Lääne-Virumaa metsades leidub juba kukeseeni, aga ka rohkesti männiriisikaid. Männiriisikate aeg on tänavu alanud eriti varakult, sest tavaliselt saab neid hakata korjama juuli lõpus või augustis.


Hendrik Ots, kelle suvekodu asub Oandul, sai esimese seenesaagi juba jaanieelsel nädalavahetusel.

“Umbes poolteist-kaks liitrit kukeseeni, kaks kivipuravikku, siis veel üks nii-öelda tundmatu vanem puravik, mida ei osanud täpselt määrata,” loetles Ots Oandu ja Esku kandist leitud saaki.

Mees on näinud metsas ka mõnd pilvikut ja üksikuid lambapuravikke ehk lambatatikuid.

Varajane saak

Lääne-Virumaa metsades leidub juba kukeseeni, aga ka rohkesti männiriisikaid. Männiriisikate aeg on tänavu alanud eriti varakult, sest tavaliselt saab neid hakata korjama juuli lõpus või augustis.

Hendrik Ots käib seenel üsna tihti ning tõdes, et eelmiste aastatega võrreldes on saak tunduvalt varasem.

“Tavaliselt enne jaanipäeva puravikke korjata ikka ei saa,” ütles ta. Ots on seenekohad ka GPSi salvestanud. “Alati ei ole meeles, kus just hea korjekoht oli, aga GPSi abil leiab hõlpsalt üles,” põhjendas ta.

Rakvere teatri dramaturg Anne-Ly Sova käis pühapäeval seenel Palmse-Koljaku kandis. “Nimetan sealset metsa oma selvehalliks, tavaliselt käin just seal kandis seenel ja tean, kus on kukeseene, kus puraviku, kus näiteks porgandiriisika kohad,” rääkis Anne-Ly Sova.

Naine ütles, et kukeseeni täitsa juba oli, kuigi need on veel väikesed. “Siiski mitte enam nii pisikesed, et neid korjata ei annaks,” sõnas Sova, kelle saagiks jäi ühe prae jagu kukeseeni.

Sovat üllatas eriti see, et juunikuus leiab metsast männiriisikaid.

Pensionipõlve pidav Valdo Einmann käis just eile Roela kandis seenel. “Mulle meeldib, et on juba männiseeni. Mõnele need ei maitse, aga minu jaoks on männiriisikas lemmikseen,” tõdes Einmann ja leidis, et männiriisikaaeg on tänavu tõesti väga varajane. “Mõni on koguni vanaks läinud,” lisas ta.

Mükoloog Erast Parmasto, keda ka seenevanaks kutsutakse, ütles, et üle Eesti on seened sel aastal tavalisest varem metsa ilmunud.

“Kõige märkimisväärsem on, et männiriisikat leiab umbes kuu aega varem kui tavaliselt. Ka kukeseeni juuni lõpus üldjuhul nii palju ei ole, kuigi üksikutes kohtades võib neid leida,” rääkis Parmasto.

Parmasto sõnul näitavad praegused märgid, et tulla võib hea seeneaasta.

Hea metsmaasikasaak

Paidelane Marju Lahesaar, kes külastab tihti Läsnat, on tänavu lisaks seentele - männiriisikatele ja kukeseentele - ka maasikaid korjanud.

Tema sõnul olid Läsnal männikus, kus varem asus heinamaa, suur maasikavälu. “Nii vara ei osanud oodatagi,” imestas Lahesaar, kelle hinnangul saab neid tavaliselt korjata siiski juulis.

“Enne mind olid marjakohast suuremad maasikad juba ära korjatud, aga punaseid marju oli veel küll,” rääkis ta hiljutisest maasikalkäigust.
Ning maasikaid on ju ikka peale tulemas.

Lahesaare hinnangul on huvitav seegi, et tavaliselt metsmaasikas kahel aastal järjest ühes kohas saaki ei anna, kuid Läsnal sai marju noppimas käidud ka eelmisel aastal.

Salla mees Hando Kuntro sõnas, et tema lapsed samuti maiustavad juba metsmaasikatega. “Ma arvan, et nädal aega kindlasti,” ütles Kunro.

Mitmed loodussõbrad rääkisid, et küpseid maasikmarju leiab vähe, aga õied on lopsakad ning tooreid marju küljes rikkalikult, mis viitab, et tänavu võib saada hea maasikasaagi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles