Kohus karistas Tapa erikoolis mässanud lapsi

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru maakohtu Rakvere kohtumaja.
Viru maakohtu Rakvere kohtumaja. Foto: Arvet Mägi

Viru maakohus tunnistas tänase otsusega 15aastase Aleksei, 16aastase Leonidi, 15aastase Mihkli, 15aastase Marguse, 14aastase Andrei, 16aastase Sergei, 17aastase Kalle, 16aastase Ago, 16aastase Martini, 15aastase Olegi ja 15aastase Fjodori süüdi avaliku korra raskes rikkumises grupi poolt. 17aastane Meelis on tunnistatud süüdi teiste isikute õigusvastasele teole tahtlikus kallutamises. (Kõik nimed muudetud – toimetus).

Kohus mõistis Andreile ja Olegile kahe kuu pikkused vangistused ja vabastas neid karistusest, kohaldades nendele mõjutusvahendina allutamist käitumiskontrollile kuueks kuuks.

Kohus mõistis Sergeile ja Martinile kolme kuu pikkused tingimisi vangistused.

Kohus mõistis Kallele liitkaristuseks, arvestades varasemat kohtuotsust, kümne kuu pikkuse vangistuse. Karistusaja hulka on arvatud eelvangistuses viibitud aeg ning ärakandmisele kuulub viis kuud ja üheksa päeva, mis asendati 318 tunni üldkasuliku tööga.

Kohus mõistis Agole liitkaristuseks, arvestades varasemat kohtuotsust, seitsme kuu ja 27 päeva pikkuse vangistuse. Karistusaja hulka on arvatud eelvangistuses viibitud aeg ning ärakandmisele kuulub kolm kuud ja kuus päeva, mis asendati 192 tunni üldkasuliku tööga.

Kohus mõistis Fjodorile liitkaristuseks, arvestades varasemat kohtuotsust, ühe aasta, kahe kuu ja kuue päeva pikkuse vangistuse, mis asendati 862 tunni üldkasuliku tööga.

Kohus mõistis Leonidile liitkaristuseks kahe kuu pikkuse tingimisi vangistuse.

Kohus mõistis Alekseile liitkaristuseks kuue kuu pikkuse vangistuse. Karistusaja hulka on arvatud eelvangistuses viibitud aeg ning karistuseks jääb neli kuud ja kaheksa päeva tingimisi vangistust.

Kohus mõistis Mihklile liitkaristuseks viie kuu pikkuse tingimisi vangistuse. Kohus mõistis Margusele liitkaristuseks kolme kuu pikkuse tingimisi vangistuse.

Kohus mõistis Meelisele liitkaristuseks üheksa kuu pikkuse tingimisi vangistuse.

Katseaja pikkus on Sergei, Martini, Leonidi, Aleksei, Mihkli, Marguse puhul 18 kuud, mille jooksul peavad nad alluma kriminaalhoolduse kontrollnõuetele.

Meelise puhul on katseaja pikkus 2 aastat. Üldkasuliku töö tegemise ajal peavad Kalle, Fjodor ja Ago alluma kriminaalhoolduse kontrollnõuetele. Sergei, Martin, Kalle, Aleksei, Mihkel ei tohi lisaks tavapäraste kontrollnõuete järgimisele katseajal tarvitada alkoholi ja narkootikume.

Sergei on kohustatud osalema sotsiaalprogrammis. Andrei, Oleg, Aleksei ja Fjodor on kohustatud käitumiskontrolli ajal osalema sotsiaalprogrammis ja jätkama õpinguid üldhariduse omandamiseks.

Kohus rahuldas kannatanu Tapa erikooli esitatud 3603eurose tsiviilhagi ja mõistis süüdistatavatelt solidaarselt välja.

Mihkel, Leonid, Aleksei, Margus, Andrei, Sergei, Martin, Kalle, Ago, Oleg ja Fjodor olid kohtu alla antud süüdistatutena selles, et nemad protestiks kooli korra vastu osalesid 22. jaanuaril Tapa erikooli peahoones toimunud kooli vara lõhkumises. Oma tegevusega rikkusid nad teiste koolis viibivate isikute rahu ja avalikku korda, takistades erikooli korrapärast toimimist.

Meelis oli kohtu alla antud süüdistatuna selles, et tema protestiks kooli korra vastu Tapa erikoolis kihutas kaasõpilasi kooli vara lõhkuma, mille tagajärjel hakkasid kaasõpilased lõhkuma üheaegselt peahoone erinevates rühmades aknaid, uksi, seinu ja mööblit.

Leonidi, Alekseid süüdistati lisaks varguses. Margust süüdistati lisaks kehalises väärkohtlemises. Mihklit süüdistati lisaks varguses, kehalises väärkohtlemises ja valeütluste andmises. Meelist süüdistati lisaks varguses ja kehalises väärkohtlemises.

Kohus arutas kriminaalasja kokkuleppemenetluse korras. Kohtuotsus ei ole jõustunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles